Εικόνα για OBSCURA NOVA: Όταν το Νέο Σκότος γίνεται… μουσική

OBSCURA NOVA: Όταν το Νέο Σκότος γίνεται… μουσική

Γοτθικό ρομαντισμό με σκοτεινές προεκτάσεις περικλείει η σπουδαία δουλειά ενός συγκροτήματος που σε περίπτωση που κάποιος ακούσει τα κομμάτια του, είναι σίγουρος ότι τα μέλη του κατάγονται από τη βόρεια Ευρώπη.

OBSCURA LIVEΟ λόγος για τους Obscura Nova που όχι μόνο δεν κατάγονται από τη Βόρεια Ευρώπη αλλά είναι Έλληνες και μάλιστα Κρητικοί.

Οι Obscura Nova δημιουργήθηκαν το Νοέμβριο του 2009 και αποτελούνται από τους Viktor (κατά κόσμον Μιχάλης Καραβελάκης), τον Markus (κατά κόσμον Μάρκος Παντελάκης) και τονο Exile (κατά κόσμον Μάκης Διονάτος).

Οι τρεις άνδρες ένωσαν τις δυνάμεις τους και τις μουσικές επιρροές τους και δημιούργησαν το Νέο Σκότος (που σημαίνει το όνομα του συγκροτήματος) για να παρουσιάσουν μία μουσική – υπόδειγμα – για την Gothic και Industrial σκηνή.

Τα prosopakritis ήρθαν σε επαφή με τους τρεις σπουδαίους μουσικούς οι οποίοι και μας παρουσιάζουν το έργο τους.

«Obscura Nova». Τι σημαίνει η ονομασία του συγκροτήματός σας;

Η ονομασία μας προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει νέο σκότος. Είμαστε ένα συγκρότημα που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2009 και συνθέσαμε το πρώτο κομμάτι τον Φεβρουάριο του 2010.

Ποιος είναι ο «νονός» του συγκροτήματος;

Η ονομασία δόθηκε από τον Viktor μετά από αρκετά που είχαν προταθεί καθώς αυτό πιστέψαμε ότι έδενε καλύτερα με την ταυτότητα της μπάντας. Η μουσική σκηνή που εκπροσωπούμε είναι κάπως «σκοτεινή». Περιλαμβάνει έναν γοτθικό ρομαντισμό με σκοτεινές όμως προεκτάσεις.

«Νέο σκότος» λοιπόν. Θεωρείται ότι το σκοτάδι κυριαρχεί στις μέρες μας και στη μουσική; Με ποιο τρόπο και τί προσδίδει ακριβώς;

Παντού στην φύση υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο σκοτάδι και στο φως. Το ίδιο ισχύει στην μουσική, με εμάς να ανήκουμε στην σκοτεινή πλευρά της. Το σκοτάδι για τον καθένα σημαίνει και κάτι διαφορετικό και είναι προσωπική επιλογή για το πώς θα το εκλάβει και θα το αισθανθεί. Εμείς απλά του δίνουμε το ερέθισμα.

Ποιες είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί του συγκροτήματος;

Ο πρώτος σημαντικός σταθμός του συγκροτήματος η δημιουργία του πρώτου μας κομματιού December Frost και η πιο ξεχωριστή στιγμή, η επίσημη κυκλοφορία της πρώτης μας ολοκληρωμένης μας δουλειάς New Darkness που αποτελούνταν από πέντε τραγούδια.

OBSCURA LIVE2Το συγκρότημα συγκροτήθηκε από άτομα διαφορετικής μουσικής παιδείας και επιλογής. Πώς συνυπάρχουν αυτά τα είδη στη μουσική σας;

Ο καθένας από εμάς συμβάλει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και όλοι μαζί αποτελούμε το σύνολο που ονομάζεται Obscura Nova. Τα ακούσματα και τα βιώματα που κουβαλάμε μέσα μας, μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Ο Viktor (κατά κόσμον Μιχάλης Καραβελάκης) είχε κατά το παρελθόν ασχοληθεί με την black death metal, ο Markus (κατά κόσμον Μάρκος Παντελάκης) με την Gothic Rock Metal και darkwave μουσική και ο Exile (κατά κόσμον Μάκης Διονάτος) με την ηλεκτρονική και την τρανς μουσική. Και οι τρεις μας έχουμε βάλει τα δικά μας στοιχεία στους Obscura Nova και τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά, σύμφωνα με κριτικές που έχουμε απ’ όλο τον κόσμο. Είμαστε η μοναδική μπάντα στην Ελλάδα τουλάχιστον που συνδυάζουμε ηλεκτρονική μουσική με μπρούταλ φωνητικά.

Το συγκεκριμένο άκουσμα που πρεσβεύετε ποιο είναι ακριβώς;

Το άκουσμά μας δεν πρεσβεύει κάτι συγκεκριμένο αλλά ένα σύνολο επιρροών και ιδεών όπως είναι η EBM, η Gothic και η Industrial metal σκηνή.

Έχετε υποστηρικτές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη;

Υποστηρικτές υπάρχουν στην Ελλάδα ακόμα και στην Κρήτη αλλά σίγουρα όχι πολλοί καθώς η σκηνή η  οποία ανήκουμε είναι αρκετά underground για τα δεδομένα της χώρας.

Αυτό το είδος μουσικής έχει μέλλον στην Ελλάδα;

Γενικότερα τα τελευταία χρόνια η ηλεκτρονική μουσική αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλα τα είδη και δεν αποκλείουμε στο μέλλον ακόμα και το είδος μας να γίνει πιο γνωστό στην Ελλάδα.

OBSCURA LIVE1Μας είπατε τι σημαίνει – ετυμολογικά – το Obscura Nova. Αλήθεια, για σας τί σημαίνει όμως;

Οι Obscura Nova για εμάς είναι μια καθημερινότητα και ένας τρόπος ζωής. Μέσα από αυτό εκφραζόμαστε και βγάζουμε μια σκοτεινή πτυχή του εαυτού μας.

Έχετε ήδη δικά σας τραγούδια που κυκλοφόρησαν από δισκογραφική εταιρία. Τι απήχηση έχουν;

Όπως προαναφέραμε η σκηνή που ανήκουμε είναι αρκετά underground παρ’ όλα αυτά  όπως κάθε μπάντα και εμείς έχουμε τους δικούς μας πιστούς οπαδούς.

Ποια τα μελλοντικά σχέδιά σας;

Αυτό τον καιρό συνθέτουμε και ηχογραφούμε καινούργια κομμάτια για την επόμενη μας δισκογραφική δουλειά.

Πώς επηρεάζει η οικονομική κρίση που βιώνουμε ένα μουσικό συγκρότημα;

Όπως όλοι οι τομείς έτσι και η μουσική επηρεάζεται άμεσα από μια τέτοια κρίση. Γι’ αυτό και εμείς προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι. Ωστόσο, η ζήτηση των live εμφανίσεων και οι πωλήσεις έχουν μειωθεί αισθητά.

Στην Ελλάδα, είναι γεγονός, ότι τα μουσικά συγκροτήματα δεν κρατάνε για πολλά χρόνια. Αυτό γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει;

Όταν ανάμεσα στα μέλη μίας μπάντας δημιουργούνται αξίες και συμφέροντα εκτός της αγάπης για την ίδια την μουσική τότε παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα. Εμείς αυτό το έχουμε αποβάλει από την πρώτη μέρα της δημιουργίας των Obscura Nova.

Σοφία Κωνσταντοπούλου

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*