Εικόνα για Φ. Βρέντζος: Ο χορός είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας

Φ. Βρέντζος: Ο χορός είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας

Χορεύει από μικρή ηλικία και αποτελεί για εκείνον ένα τρόπο ζωής αλλά και μία μορφή ψυχοθεραπείας.

Ο λόγος για τον Φαίδωνα Βρέντζο που θέλησε με τον δικό του τρόπο να διδάξει αυτή τη μορφή και σε άλλους ανθρώπους.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί στα prosopakritis ο Φαίδωνας Βρέντζος μιλάει για την αγάπη του για το χορό, την διδασκαλία του hip hop αλλά και τον κοινό του Ηρακλείου.

Σε τι ηλικία ξεκίνησες να χορεύεις;

Μου άρεσε πάντα να χορεύω. Κυρίως αντέγραφα χορογραφίες του Michael Jackson και προσπαθούσα να μιμηθώ τις κινήσεις του. Αυτό που με έκανε να συνεχίζω τις προσπάθειες μου ήταν ότι στον χορό έχεις τον πλήρη έλεγχο του σώματος σου ενώ βλέπεις τις ικανότητες σου να βελτιώνονται πρόβα με την πρόβα.

Η ενασχόληση σου με τον χορό hip hop πως προέκυψε;

Μου άρεσε πρώτα ως μουσική και εντελώς φυσικά άρχισα να χορεύω στον ρυθμό της. Όντας ένα παιδί που είχα κάποιες μαθησιακές δυσκολίες και από τις αρχές του Λυκείου είχα αποφασίσει ότι με αυτό θα ήθελα να ασχοληθώ μόλις τελειώσω το σχολείο. Ήταν κάτι το οποίο ήταν πηγαίο και έτσι ξεκίνησα να μαθαίνω βαθύτερα την κουλτούρα του hip hop μέσω σεμιναρίων.

Τι σημαίνει χορός για σένα;

Μέσω του χορού γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου. Είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας στις καλές αλλά και στις δύσκολες στιγμές σου.

XIP XOP1Πως μπορεί κάποιος να μάθει να χορεύει  hip hop;

Ο original χορός hip hop ξεκίνησε και είναι στον δρόμο μέσω παρέας. Εκεί τον μαθαίνεις, όπως και το break dance. Μια εναλλακτική είναι μέσω σεμιναρίων, camp που είναι εβδομαδιαία σεμινάρια με χορευτές από όλο τον κόσμο, και αγώνων όπως έγινε στην δικιά μου περίπτωση.

Δεν είναι κόντρα το ότι κάνεις μαθήματα με την νοοτροπία της χιπ χοπ .

Ναι είναι κάτι ανατρεπτικό. Αναγνωρίζω το αυθεντικό χιπ χοπ, μου αρέσει σαν φιλοσοφία, το σέβομαι και θέλω να το μεταδώσω.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με τον χορό;

Το καλύτερο είναι να ξεκινάς από μικρή ηλικία τον χορό και ειδικά το break dance και το hip hop καθώς δεν έχεις αίσθηση του κινδύνου, πειραματίζεσαι με νέες κινήσεις και δοκιμάζεις καινούργια πράγματα πιο εύκολα. Χτίζεις τις βάσεις από νωρίς και στην συνέχεια έχεις το περιθώριο αν τελικά δεν είναι κάτι που σε γεμίζει να το απορρίψεις.

XIP XOP2Ποιές είναι οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο hip hop και το break γιατί πολλοί τους συγχέουν μεταξύ τους;

Η βασική διαφορά τους είναι ότι έχουν διαφορετική μουσική. Το break dance πατάει πάνω σε funk μουσική σε αντίθεση με το hip hop. Έχουν όμως πάρα πολλά κοινά στοιχεία καθώς το hip hop ακολούθησε του break πράγμα που το έκανε να δανειστεί αρκετά στοιχεία από αυτό.

Το hip hop όμως σαν μουσική έχει αλλάξει ήχο τα τελευταία χρόνια. Σε ποιο βαθμό έχει επηρεάσει τον χορό;

Το hip hop χωρίζεται σε oldscool και newschool. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αρχίσει να εξελίσσονται λίγο περίεργα  και αυτό ξεκίνησε κυρίως από την Γαλλία και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη ως ρεύμα. Με την εξέλιξη της μουσική, όπου άρχισαν να χρησιμοποιούνται περισσότεροι ηλεκτρονικοί ήχοι άρχισαν να κόβουν την συνεχόμενη ροή των κινήσεων από τις χορογραφίες, δημιουργώντας κάτι διαφορετικό. Παρόλο που δεν έχει γίνει αποδεκτό ως εξελιγμένη μορφή του χορού την αποτελεί κατά την γνώμη μου από την στιγμή που και τα είδη της μουσικής παίρνουν διαφορετική μορφή με την ενσωμάτωση νέων ήχων.

Γιατί χαρακτηρίζονται χοροί των δρόμων;

Γιατί έτσι ξεκίνησαν στις φτωχογειτονιές της Αμερικής. Χρησιμοποιούσαν το χορό ως μέσω απόδρασης από τις καθημερινές δυσκολίες που μπορεί να είχαν. Βρίσκονταν όλοι μαζί στο δρόμο είτε γιατί δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια είτε γιατί αντιμετώπιζαν προβλήματα στο σπίτι που τους οδηγούσε έξω από αυτό. Όλα αυτά δεν έχουν αλλάξει μέχρι και σήμερα και ευτυχώς που αρκετά παιδιά καταλήγουν στον χορό προκειμένου να ξεσπάσουν και να ξεπεράσουν με το δικό τους τρόπο τα προβλήματα που έχουν.

XIP XOP3Πως έφτασε ο hip hop χορός στο Ηράκλειο;

Μέσω της διάδοσης της μουσικής. Ο χορός ήρθε ουσιαστικά σαν μόδα από την Αθήνα έχοντας όμως πάρει μια λάθος μορφή καθώς δεν γνώριζαν τις βάσεις που έχει το συγκεκριμένο είδος χορου.

Από ποιά άλλα ειδή χορών μπορούμε να συναντήσουμε στοιχεία στο hip hop;

Το hip hop μπορεί να καταφέρει να συνδυάσει στοιχεία από όλα τα είδη. Αυτό που χρειάζεται στην συνέχεια είναι να προσαρμόσεις τα στοιχεία που σου αρέσουν πάνω στην hip hop μουσική και στην νοοτροπία προκειμένου να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Εσύ χρειάστηκε να μάθεις και άλλα είδη χορών προκειμένου να εμπλουτίσεις τις χορογραφίες σου;

Ναι αλλά δεν το έκανα μόνο για αυτό το λόγο. Το κάθε είδος έχει να σου δώσει πέρα από βήματα και κινήσεις και άλλα πράγματα. Για παράδειγμά ασχολήθηκα με το κλασσικό μπαλέτο γιατί ήθελα να γίνει πιο ευλύγιστος, να αποκτήσω περισσότερη δύναμη στα πόδια, να βελτιώσω την τεχνική στις στροφές μου και να αποκτήσω παράλληλα και μεγαλύτερη ισορροπία. Έχω κάνει σύγχρονό, λίγο reggeatone, Latin, tango, popping, locking, λίγο break επειδή τραυματίστηκα σε μια απο τις φιγούρες. Χρειάζεται αυτή η γνώση.

XIP XOP4Έχει παίξει ρόλο η τεχνολογία στην διάδοση του συγκεκριμένου είδους χορού;

Καλώς ή κακώς έχει παίξει σημαντικό ρόλο, ειδικά το Ηollywood με τις ταινίες του. Δυστυχώς έχει παρουσιάσει διαστρεβλωμένα τα πράγματα σε όλα τα είδη των χορών καθώς τους δίνει μια υπερβολή που είναι απαραίτητη για τέτοιου είδους θεάματα όμως δεν είναι πραγματική. Το καλό είναι ότι έχει κάνει δημοφιλέστερα κάποια είδη στις νεαρές ηλικίες και πλέον βλέπεις παιδιά να ξέρουν τι είδος χορού θέλουν να ξεκινήσουν.

Χρειάζεται να είσαι σε μια συγκεκριμένη φυσική κατάσταση

Αυτό που έχω καταλάβει κυρίως μέσω της διδασκαλίας με την οποία ασχολούμαι  είναι ότι η φυσική κατάσταση δεν παίζει ρόλο καθώς βελτιώνεται πολύ εύκολα.  Αυτό που χρειάζεται απαραίτητα είναι να μπορείς να νιώσεις και να μπεις στον ρυθμό της μουσικής. Το να χορεύεις είναι θέμα εξάσκησης, απλά σε κάποιους βγαίνει πιο εύκολα ενώ άλλοι ίσως να χρειαστεί να δουλέψουν παραπάνω για να έχουν ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Ποια βήματα ακολουθείς όταν θέλεις να φτιάξεις μια χορογραφία;

Όταν ξεκινάω για να κάνω μια χορογραφία πάντα βρίσκω πρώτα το μουσικό κομμάτι πάνω στο οποίο θα βασιστώ για να το ντύσω με την χορογραφία μου. Παλαιότερα έβλεπα πολλές χορογραφίες στο διαδίκτυο προκειμένου να εμπνευστώ όμως έτσι χάνεις τα δικά σου χαρακτηριστικά που μπορείς να ενσωματώσεις για τί παρασύρεσαι και φτιάχνεις κάτι το οποίο δεν είναι δικό σου. Υπήρξε στιγμή που αντέγραψα μια ολόκληρη χορογραφία αλλά έβαλα το όνομα του χορογράφου. Πλέον θεωρώ ότι περισσότερη σημασία έχει το να γίνεις δημιουργικός παρά το να εντυπωσιάσεις. Φτιάχνω την χορογραφία την μαθαίνω και στην συνέχεια την μαθαίνω και στα παιδία.

XIP XOP5Από που μπορείς να πάρεις έμπνευση για τις κινήσεις σου;

Από καθημερινά πράγματα. Μια κίνηση ας πούμε μπορεί να βγει από τον τρόπο που μπορεί να σκοντάψεις μέχρι και από το πως ανοίγεις το ψυγείο σου. Υπάρχουν τρισεκατομμύρια κινήσεις για να κάνεις

Ποιο είναι το κίνητρο για να εξελίσσεσαι;

Ο καλός ανταγωνισμός που είναι απαραίτητος να υπάρχει. Πρέπει να μην επαναπαύεσαι σε όποιο επίπεδο και αν έχεις φτάσει. Πάντα υπάρχουν πράγματα να πάρεις και από την καθημερινότητα σου και από άλλους χορευτές.

Νατάσα Καμπουράκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*