Εικόνα για Το ηλιακό αυτοκίνητο της Κρήτης έχει κερδίσει τις… εντυπώσεις

Το ηλιακό αυτοκίνητο της Κρήτης έχει κερδίσει τις… εντυπώσεις

10465850_10152487372204349_868140150_oΕίναι οπαδός της βιώσιμης κινητικότητας και του ποδηλάτου και σαφώς του οικολογικού τρόπου ζωής. Ο λόγος για τον Μανώλη Τσικανδυλάκη, διπλωματούχο μηχανολόγο μηχανικό, κατασκευαστή του πρώτου τριθέσιου ηλεκτρικού μοτοποδήλατου με ηλιακή οροφή με κωδικό όνομα Sunnyclist. Το όχημα αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα στην ελληνική αγορά, καθώς μπορεί να διανύσει εως 200 χλμ την ημέρα.  Η ιδέα ξεκίνησε όταν ο κ. Τσικανδυλάκης συνδύασε το ποδήλατο και τις μηχανολογικές του γνώσεις και κατάφωρε να δημιουργήσει ένα ηλιακό τρίκυκλο. Σήμερα η ιδέα του έχει πάρει σάρκα και οστά και σε λίγο καιρό θα μπορέσει να βγει και στην αγορά.

Τα prosopakritis ήρθαν σε επαφή με τον κ. Τσικανδυλάκη που μας αξήγησε όλα όσα αφορούν το πρώτο ελληνικό υβριδικό όχημα και τι προσδοκίες έχει για δημιούργημα του.

Mε τι ασχολείστε αυτή τη περίοδο;
Διατηρώ μηχανολογικό γραφείο όπου ασχολούμαι κυρίως με έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σχέδιο/μελέτη μηχανημάτων. Ταυτόχρονα δουλεύω το project του ηλιακού μοτοποδηλάτου.

Τι είναι το ηλιακό αυτοκίνητο;
Το Sunnyclist είναι ένα τριθέσιο ηλεκτρικό μοτοποδήλατο με ηλιακή οροφή. Παρόλο που μπορεί να αντικαταστήσει το αυτοκίνητο πόλης στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι αυτοκίνητο αλλά ένα ηλιακό όχημα 10248599_10152487372409349_80163883_oπου κατατάσσεται στην κατηγορία των πολύ ελαφριών οχημάτων. Το μικρό βάρος του οχήματος παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις, τη μεγάλη αυτονομία και το χαμηλό κόστος του οχήματος. Το Sunnyclist ζυγίζει και κοστίζει το μισό από ότι ένα mini ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το Sunnyclist εισάγει μία νέα άποψη για την αυτοκίνηση. Είναι μία νέα φιλοσοφία που δίνει ξεκάθαρη προτεραιότητα στην αποδοτική μετακίνηση. Ξεφεύγει από τις παραδοσιακές αρχές και τα στερεότυπα που έχουν υιοθετήσει οι μεγάλοι κατασκευαστές οχημάτων, οι οποίοι κατασκευάζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο ίδιο μοτίβο με τα συμβατικά. Όλη η σχεδίαση του Sunnyclist βασίζεται στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την ασφάλεια.

Τι δυνατότητες προσφέρει;
Το Sunnyclist δίνει λύσεις στο πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, του μεγάλου κόστους ενέργειας και προσφέρει:

1. Αυτονομία – οικολογική μετακίνηση
Είναι κοινά αποδεκτό ότι υπάρχει μία ζωτικής σημασίας ανάγκη για οικολογική μετακίνηση. Το ηλεκτρικό όχημα είτε με μπαταρία είτε με κυψέλες υδρογόνου δεν μπορεί να δώσει ακόμα λύση στο πρόβλημα. Χρειάζεται να δημιουργηθούν τεράστιες υποδομές για το δίκτυο των φορτιστών και την τροφοδοσία του υδρογόνου ενώ είναι αβέβαιη και η πολιτική διάθεσης των ενεργειακών αυτών προϊόντων. To Sunnyclist κάνει το ηλεκτρικό όχημα πρακτικό και ελκυστικό καθώς είναι αυτόνομο και μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς τη δημιουργία υποδομών, ενώ παράλληλα χαρίζει ελευθερία και ανεξαρτησία.

2.Οικονομία
10461520_10152487372244349_675719171_oΤο Sunnyclist έχει χαμηλό κόστος κτήσης και αμελητέο κόστος κίνησης και συντήρησης. Ως αυτόνομο η απαιτούμενη ενέργεια προέρχεται από τον ήλιο η οποία το χρόνο ισοδυναμεί με 17000χλμ. Έτσι η οικονομία μόνο από τα καύσιμα είναι 2000€ το χρόνο, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς τα τέλη κυκλοφορίας τα ασφάλιστρα και τη συντήρηση η εξοικονόμηση ξεπερνάει τα 2500€.   Χάρη στη συνεισφορά του ήλιου και των αναβατών η μπαταρία του Sunnyclist είναι μικρή και με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Η συνεχής φόρτιση από τον ήλιο συμβάλλει ώστε η μπαταρία να μην κάνει βαθύς κύκλους εκφόρτισης και έτσι να διαρκεί πολύ περισσότερο από ότι σε ένα κοινό ηλεκτρικό όχημα. Όμως η μπαταρία είναι ένα ακριβό και ευαίσθητο κομμάτι του ηλεκτρικού οχήματος και έτσι το Sunnyclist υπερτερεί ως προς τη συντήρηση σε σχέση με τα άλλα ηλεκτρικά οχήματα.

3.Υγιεινό τρόπος ζωής
 Στην έκδοση με το πετάλι, το Sunnyclist συνδυάζει την οικολογική και οικονομική μετακίνηση με τον υγιεινό τρόπο ζωής. Προσφέρει τη  δυνατότητα φυσικής άσκησης κατά τις καθημερινές μετακινήσεις προσφέροντας έτσι μία ολοκληρωμένη πρόταση οικολογικού και fitness οχήματος.

——————————
Στο τέλος του Ιούνη θα πραγματοποιήσουμε το γύρο της Κρήτης

και θα διανύσουμε 1000 χλμ σε 5 μέρες.

Πως ξεκινήσατε να κατασκευάζετε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Ποιοι είναι οι λόγοι;
Τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια στην Κρήτη και σε άλλα νησιά  χάζευα μέσα στο λιοπύρι τα έργα των ανθρώπων. Σκεπτόμουν πως με τη δημιουργικότητα τους κατάφερναν να καλλιεργήσουν τις απότομες πλαγιές με πεζούλες, να εκμεταλλευτούν τον αέρα για να αντλήσουν και να μεταφέρουν το νερό, τον ήλιο για να αποξηράνουν τα φρούτα και τέτοια πράγματα. Σκεφτόμουν τι ωραίο που είναι να εκμεταλλεύεσαι τις δυνατότητες του τόπου σου και να καλύπτεις τις ανάγκες σου με δημιουργικές ιδέες. Εάν μέσα σε αυτή τη μεσημεριάτικη παραζάλη προσθέσετε το μεράκι για τη μηχανολογία και τη βιώσιμη κινητικότητα, γεννιέται το Sunnyclist.
Διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα κενό στη αγορά οχημάτων . Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι το πιο οικολογικό όχημα είναι το ηλιακό ποδήλατο και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Εγώ απλά διαπίστωσα ότι δεν αρκούν οι δύο τροχοί. Ο ήλιος χρειάζεται επιφάνεια για να μας δώσει την ενέργεια που θέλουμε. Έτσι το έκανα τρίκυκλο για να μπορεί να ισορροπήσει μία μεγάλη ηλιακή οροφή και τοποθέτησα τρεις θέσεις. Μόλις άρχισα τις πρώτες μελέτες της κατασκευής άρχισαν να εμφανίζονται ένα – ένα τα πλεονεκτήματα της. Πείστηκα για τις δυνατότητές της και έτσι ξεκίνησε το μεγάλο αυτό ταξίδι

Τι απόσταση μπορεί να διανύσει;
Το Sunnyclist μπορεί να διανύσει έως 200km τη μέρα με τη συνεισφορά και των τριών πηγών ενέργειας, της μπαταρίας, του ήλιου και των επιβατών. Η μπαταρία μπορεί να δώσει 70km, ο ήλιος άλλα 70km σε μία 10439710_10152487372179349_347189158_nηλιόλουστη μέρα, και οι επιβαίνοντες ανάλογα με την προσπάθεια που καταβάλουν μπορούν να δώσουν έως 60km για οδήγηση διάρκειας 5 ωρών. Επομένως η αυτονομία αυτή επιτυγχάνεται εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο καθόλα τη διάρκεια της ημέρας.

Λειτουργεί αποκλειστικά με ήλιο;
Το όχημα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με τον ήλιο. Η μέγιστη ισχύς της ηλιακής γεννήτριας είναι 690W, το όχημα όμως για να κινηθεί άνετα απαιτεί συνήθως 2 με 3 kW. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχει αδειάσει η μπαταρία και το ηλεκτρικό μοτέρ παίρνει ενέργεια μόνο από την ηλιακή γεννήτρια, το όχημα δεν θα μπορεί να πάρει όλη την ισχύ που χρειάζεται και θα κινείτε πιο αργά (max 15km/h).

Από τον ήλιο φορτίζει με το φως της μέρας συνέχεια και αυτόματα είτε είναι σταθμευμένο και σβηστό είτε είναι σε πορεία.  Όταν όμως ο ηλεκτρικός κινητήρας ζητάει περισσότερη ενέργεια από αυτή που μπορεί να δώσει η ηλιακή γεννήτρια, τότε την υπολειπόμενη αυτή ενέργεια την παίρνει από την μπαταρία.

Σε μία ηλιόλουστη μέρα η μπαταρία μπορεί να φορτίσει σε 6 ώρες και να μας δώσει άλλα 70 χλμ.

Όταν δεν έχει ήλιο μειώνεται η ενέργεια που συλλέγουν τα φωτοβολταϊκά και έτσι αντί για τα 70 km που μπορεί να μας δώσει μία ηλιόλουστη μέρα θα πάρουμε λιγότερα. Για παράδειγμα τη νύχτα το όχημα μπορεί να κινηθεί με την ίδια ταχύτητα και δύναμη (ροπή) όπως και τη μέρα όμως η διαθέσιμη ενέργεια περιορίζεται σε αυτή που υπάρχει στη μπαταρία η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 70 km. Αν τελειώσει η μπαταρία και θέλουμε να κινηθούμε άμεσα ενώ δεν υπάρχει ήλιος (πχ συνεφιά) τότε θα πρέπει να επαναφορτίσουμε τη μπαταρία συνδέοντας το όχημα στην πρίζα. Η μπαταρία μπορεί να επαναφορτίσει σε 2 ώρες  από μία απλή πρίζα.

——————————–
Το Sunnyclist έχει χαμηλό κόστος κτήσης
και αμελητέο κόστος κίνησης και συντήρησης

Πόσο οικολογικό είναι;
Το Sunnyclist είναι το πιο οικολογικό όχημα καθώς η ενέργεια του προέρχεται από τον ήλιο και τη φυσική άσκηση. Επίσης για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμα υλικά όπως είναι ο σκελετός αλουμινίου και τα πλαστικά καλύμματα.

Πως λειτουργεί μηχανικά;
Από τεχνικής άποψης το Sunnyclist έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την απλότητα ώστε να είναι αξιόπιστο οικονομικό και εύκολο στη συντήρηση. Το σύστημα κίνησης διαθέτει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες ενσωματωμένους στη ζάντα των πίσω τροχών. Έτσι δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη όπως ημιαξόνια, διαφορικό, αλυσίδες κ.α. Διαθέτει υδραυλικά δισκόφρενα καθώς και ηλεκτρικό φρένο δηλαδή μόλις πιάσουμε το λεβιέ του φρένου και πριν ενεργοποιηθούν οι δαγκάνες επάνω στους δίσκους, παίρνει σήμα ο ελεγκτής των κινητήρων και τους μετατρέπει σε γεννήτριες. Έτσι η κινητική ενέργεια του οχήματος μετατρέπεται σε ηλεκτρική και επιστρέφει στην μπαταρία.  Ο μηχανισμός ποδοκίνησης λειτουργεί ως εξής: και οι τρεις επιβάτες μπορούν να κάνουν πετάλι και να κινήσουν μία τριφασική ηλεκτρογεννήτρια με μόνιμους μαγνήτες η οποία λειτουργεί σε σταθερές στροφές. Στη συνέχεια το εναλλασσόμενο ρεύμα μετατρέπεται σε συνεχές για να φορτίσει τη μπαταρία

Πως κινείτε;
Οι ηλεκτρικοί κινητήρες του Sunnyclist είναι αρκετά ισχυροί ώστε να κινήσουν μόνοι τους το όχημα σε μεγάλες ανηφόρες 20% και με μεγάλη ταχύτητα. Οι κινητήρας (3kW έκαστος) είναι 8 φορές πιο ισχυροί και από τους 3 επιβαίνοντες μαζί (650W). Επομένως το όχημα κινείται άνετα και χωρίς τη συνεισφορά των επιβατών, για αυτό και το Sunnyclist βγαίνει και σε έκδοση χωρίς πετάλι. Το πετάλι όμως και οι επιβάτες συνεισφέρουν στην αυτονομία του οχήματος αφού παράγουν ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν  οι κινητήρες και έτσι καθυστερεί η αποφόρτιση της μπαταρίας.

Η κίνηση του είναι πολύ απλή. Δεν υπάρχουν ταχύτητες παρά μόνο γκάζι και φρένο. Η όπισθεν ενεργοποιείται απλά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Πόσο εύκολο είναι να βγει μαζικά στην αγορά;
Οι δυσκολίες να βγει μαζικά στην αγορά είναι μεγάλες και απαιτείται ένα σημαντικός χρόνος ωρίμανσης του προϊόντος, έρευνας της αγοράς και χρηματοδότηση. Παρόλα αυτά έχουμε διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση και είμαστε πολύ κοντά. Δεν αναφερόμαστε σε μαζική παραγωγή τύπου αυτοκινητοβιομηχανίας. Σκοπός είναι να ξεκινήσει μία παραγωγή της τάξης των 50 έως 100 οχημάτων το χρόνο κάτι που είναι εφικτό και ρεαλιστικό με τις υπάρχουσες υποδομές για τα δεδομένα της Ελλάδας.

Πιστεύετε ότι θα είχε μεγάλο όφελος για το περιβάλλον η μετακίνηση με τέτοιου είδους μέσα;
Η στροφή σε τρόπους μετακίνησης φιλικούς προς το περιβάλλον είναι δεδομένη και επιτακτική. Το Sunnyclist αποτελεί μία πολύ ελπιδοφόρα και πολλά υποσχόμενη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπορεί η συγκεκριμένη κατασκευή να υποστηριχτεί από μεγαλύτερα οχήματα, όπως λεωφορεία ή φορτηγά;
Παρόμοιας φιλοσοφίας οχήματα μπορεί να είναι ελαφριού τύπου minibus, όχι όμως μεγάλα λεωφορεία ή φορτηγά.

10465725_10152487372274349_900205867_oΠόσο κοστίζει;
Το κόστος αναμένεται να ξεκινήσει από περίπου 6900€ με το ΦΠΑ και ανάλογα την έκδοση μπορεί να φτάσει τις 10500.  Η τιμή αυτή θεωρείται πολύ καλή εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ακριβότερα από τα συμβατικά και ότι το συγκεκριμένο όχημα κάνει οικονομία από τα καύσιμα είναι 2000€ το χρόνο, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς τα τέλη κυκλοφορίας τα ασφάλιστρα και τη συντήρηση η εξοικονόμηση ξεπερνάει τα 2500€. Έτσι είναι μία δελεαστική επένδυση.

Τι προσδοκάτε από την συγκεκριμένη κατασκευή;
Το Sunnyclist προσδοκούμε να ανοίξει το δρόμο για τα ηλιακά οχήματα, να δημιουργήσει μία νέα τάση στην αυτοκίνηση και να δώσει άλλο νόημα στην τουριστική περιήγηση. Πιστεύουμε ότι θα αντικαταστήσει τις γουρούνες στα τουριστικά μέρη και θα κυκλοφορήσει στις ηλιόλουστες πόλεις της μεσογείου και όλου του κόσμου.

Έχει απήχηση στο αγοραστικό κοινό;
Το αγοραστικό κοινό βλέπει με ενθουσιασμό τη νέα αυτή ιδέα. Δεν γνωρίζει ακόμα τι είναι. αλλά βλέπει ότι μπορεί να δώσει λύση σε πολλά προβλήματα.

Έχουν ενδιαφερθεί μεγάλες εταιρείες να το αγοράσουν;
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρίες που θέλουν να προβάλουν το οικολογικό τους προφίλ όπως ξενοδοχεία αλυσίδες Super market καθώς και από επιχειρήσεις που βλέπουν το Sunnyclist σαν μία πολύ οικονομική λύση όπως εταιρίες delivery.

Ποια είναι τα επόμενα σχεδία σας;
Τα επόμενα σχέδια είναι να βγει το όχημα στην παραγωγή το 2015 και δουλεύουμε σκληρά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Επανασχεδιάζουμε το εξωτερικό design για να δώσουμε εναλλακτικές σχεδιαστικές λύσεις, να βελτιστοποιούμε τη λειτουργικότητά και την ποιότητα κατασκευής για να είναι έτοιμο να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Στο τέλος του Ιούνη θα πραγματοποιήσουμε το γύρο της Κρήτης και θα διανύσουμε 1000 χλμ σε 5 μέρες. Το εγχείρημα αυτό θα κινηματογραφηθεί και θα μας δώσει την ευκαιρία να γίνει το Sunnyclist γνωστό σε όλο τον κόσμο, έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Επίσης θα επισπευτούμε μερικά νησιά για να δείξουμε ότι ειδικά σε περιορισμένους γεωγραφικά χώρους το Sunnyclist είναι μία πολύ πρακτική και αξιόπιστη λύση, ιδανική για τον τουρισμό. Θα χρειαστούμε χρηματοδότηση την οποία αναζητούμε σε πολλές κατευθύνσεις. Πιστεύουμε όμως στην υποστήριξη του κόσμου που βλέπει αυτή την ιδέα με ενθουσιασμό και έτσι θα ζητήσουμε κοινωνική χρηματοδότηση, το λεγόμενο Crowdfunding από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Indiegogo. Πιστεύουμε ότι μέσω αυτής της πλατφόρμας άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα υποστηρίξουν την προσπάθειά μας και μαζί τους θα κάνουμε πραγματικότητα την παραγωγή του πιο οικολογικού και αυτόνομου οχήματος παγκοσμίως.

Ειρήνη Καρκανάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία γνώμη για το “Το ηλιακό αυτοκίνητο της Κρήτης έχει κερδίσει τις… εντυπώσεις

  1. Hλιακά παιχνίδια είπε

    Πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία! Το Sunnyclist αποτελεί μια ωραία οικολογική λύση, ιδανική για μικρές σχετικά αποστάσεις. Ο απλός σχεδιασμός του παρέχει τα πρόσθετα ονεκτήματα της οικονομίας και της εύκολης συντήρησης, ενώ δεν απαιτείται και άδεια οδήγησης αυτοκινήτου, αφού κατατάσσεται στην κατηγορία των ποδηλάτων. Ευχόμαστε καλή επιτυχία όταν θα βγει στην αγορά!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*