Εικόνα για Σ. Χριστοδούλου: «Το θέατρο είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας»

Σ. Χριστοδούλου: «Το θέατρο είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας»

Η αγάπη του και το μεράκι για το θεατρικό σανίδι οδήγησαν τον Σίμο Χριστοδούλου και την Γιάννα Κεφάλα να στήσουν τον δικό τους χώρο με όνομα θέατρο «Μορφές» που τα τελευταία έχει κύριο ρόλο στα θεατρικά δρώμενα της πόλης και έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους Ηρακλειώτες.

Εκτός, όμως από τις θεατρικές παραστάσεις που ανεβάζουν στο θέατρο « Μορφές» ασχολούνται παράλληλα με το θεατρικό εργαστήρι για ενήλικους και παιδιά, όπου σύμφωνα με τον ίδιο το να δουλεύει κάποιος με παιδιά μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να αποκομίσει.

Τα prosopakritis ήρθαν σε επαφή με τον Σίμο Χριστοδούλου που μας μίλησε για το θέατρο στις μέρες μας και τα παιδικά θεατρικά εργαστήρια.
Που σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο επαγγελματικά;

Από τα 2000 βρίσκομαι στο Θέατρο Μορφές, όπου εκτός τις θεατρικές παραστάσεις, έχουμε και το κομμάτι του θεατρικού εργαστηρίου. Το εργαστήρι λειτουργεί από το 2007 και αυτή την περίοδο προετοιμαζόμαστε για τις παρουσιάσεις της δουλειάς των μαθητών μας.

THEATRO MORFES2Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με το θέατρο;

Όταν ήμουν φαντάρος, έτυχε να παίξω σε μια παράσταση και από τότε αποφάσισα να ακολουθήσω το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Είστε ηθοποιός και επιχειρηματίας, καθώς έχετε το δικό σας θέατρο, πόσο δύσκολο είναι αυτό στις μέρες μας;

Όλα είναι δύσκολα στις μέρες μας. Πόσο μάλλον να προσπαθείς να επιβιώσεις από ένα επάγγελμα που οι άλλοι ακόμα και σήμερα θεωρούν πολυτέλεια.  Είναι αρκετά δύσκολο, όταν όμως αγαπάς αυτό που κάνεις και έχει μεράκι το προσπαθείς και βάζεις τον καλύτερο σου εαυτό παρά τις αντιξοότητες.

Πιστεύετε ότι με το να έχετε δύο ιδιότητες μέσα στο θέατρο, σας κάνει αν χάνετε λίγη από τη μαγεία που ίσως να έχει ενός ηθοποιός που παίζει και δεν σκέφτεται και τα έξοδα;

Έχω πολλές ιδιότητες μέσα στο θέατρο και πράγματι ένα κομμάτι της μαγείας χάνεται αντιμετωπίζοντας τα καθημερινά προβλήματα. Όταν δουλεύεις στο θέατρο σαν ηθοποιός βλέπεις τα πράγματα τελείως διαφορετικά, ίσως πιο ρομαντικά. Όταν από την άλλη πρέπει να σκεφτείς τα τρέχοντα έξοδα και τα επόμενα θεατρικά βήματα είναι δύσκολο να διατηρήσεις εκείνη την μαγεία που είχες στο ξεκίνημα σου.

THEATRO MORFES1Μιλάμε για τοπικό θέατρο, με πόσες παραστάσεις μπορεί να επιβιώσει το θέατρο σήμερα; 

Εξαρτάται από την προσέλευση του κοινού και φυσικά το κόστος παραγωγής που τις περισσότερες φορές είναι αρκετά υψηλό αφού δεν θέλουμε να θυσιάσουμε την ποιότητα στο βωμό εμπορικότητας. Προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις, ώστε να στεκόμαστε όρθιοι και δυνατοί απέναντι στην οικονομική κρίση.

Πέρα από τις παραστάσεις για ενηλίκους κάνετε και παιδικά θεατρικά εργαστήρια. Υπάρχει συμμετοχή;

Μεγάλη. Και στο παιδικό εργαστήρι αλλά και στο εργαστήρι ενηλίκων.  Είναι ένας τρόπος το θεατρικό εργαστήρι πέρα από

Τι ηλικίες έρχονται συνήθως;

Από 3 χρονών μέχρι 60 χρονών. Έχουμε τμήματα που καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τι βοηθάει ένα παιδί το να συμμετέχει σε ένα παιδικό θεατρικό εργαστήρι;

Είναι πάρα πολλά. Όμως, το κυριότερο είναι ότι  μπορεί να ενσωματωθεί ομαλότερα στην κοινωνία. Μαθαίνει να συνεργάζεται, να ακούει. Είναι ικανό να επικοινωνεί πολύ καλύτερα με παιδιά της ηλικίας του αλλά και μεγαλύτερους. Αρκετές φορές παιδιά με ίσως κάποια επιθετική συμπεριφορά μπαίνοντας στον κόσμο του θεάτρου μαθαίνουν να ελέγχουν τα νεύρα τους ή παιδιά με προβλήματα στον λόγο ή στην έκφραση το θέατρο ίσως να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ξεπεραστούν. Συνήθως το θέατρο εξάπτει την φαντασία και τη δημιουργικότητα τους και δρα θετικά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

THEATRO MORFESΕσείς τι αποκομίζετε από τη επαφή σας με τα παιδιά;

Όλα τα προηγούμενα. Είναι αμφίδρομη η σχέση.  Όταν δουλεύεις σε καθημερινή βάση με παιδιά κερδίζεις πάρα πολλά. Κατ αρχάς τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα πράγματα και την καθημερινότητα πολύ πιο απλά από ότι οι μεγαλύτεροι, έχουν μια ειλικρίνεια αφοπλιστική. Είναι σίγουρα πηγή έμπνευσης και δεν είναι λίγες οι φορές που με κάνουν να νιώθω και εγώ σαν παιδί.

Θεωρείτε ότι οι Ηρακλείτειες βλέπουν θέατρο σήμερα;

Περισσότερο από τα παλαιότερα χρόνια.  Ο κόσμος έρχεται και παρακολουθεί παραστάσεις, αν και πλέον ίσως το θέατρο να  θεωρείται είδος πολυτέλειας από πολλούς. Όμως, οι Ηρακλειώτες είναι ένα φιλοθεάμον κοινό και επιλέγει σε μια από τις εξόδους του να δει θεατρικές παραστάσεις και πολλές φορές να συζητήσει εκτός τις θεατρικής αίθουσας τα θετικά και τα αρνητικά της εκαστώτε παράστασης.

Είναι το θέατρο σε περιόδους κρίσης ένα είδος ψυχοθεραπείας;

Ανέκαθεν ήταν, είναι και θα είναι ένα μέσο ψυχοθεραπείας. Πόσο μάλλον αυτή την περίοδο που ο κόσμος πιέζεται σε όλους τους τομείς της ζωής του, οικονομικούς και κοινωνικούς. Βλέποντας θέατρο μπορούμε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα μας και για δύο ώρες να μεταφερθούμε σε έναν άλλο κόσμο, που πολλές φορές μας κάνει αν προβληματιζόμαστε και ίσως να δούμε τα δικά μας προβλήματα με άλλη ματιά.

Τι ετοιμάζετε κάτι για το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι θα πάμε περιοδεία τα έργα «Περσέας και Ανδρομέδα» και «Το Κτήνος στο Φεγγάρι» και θα προετοιμαστούμε για ακόμα καλύτερες παραγωγές για τη νέα θεατρική σεζόν.

Ειρήνη Καρκανάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*