Εικόνα για Σταυρος Κορασάνης: « Το bodybuilding είναι η βάση όλων των αθλημάτων»

Σταυρος Κορασάνης: « Το bodybuilding είναι η βάση όλων των αθλημάτων»

Ασχολείται πάνω από 20 χρόνια με το bodybuilding κι έχει φέρει στην Κρήτη αρκετές διακρίσεις εθνικές αλλά και διεθνείς.

Ο ίδιος δεν επιθυμεί να δηλώνει επαγγελματίας και νιώθει υπερήφανος για όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Ο λόγος για τον Ηρακλειώτη Σταύρο Κορασάνη, ο οποίος μιλάει στα prosopakritis

για την αγάπη που έχει στο άθλημα αυτό, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο.

korasanis

Είστε επαγγελματίας Bodybuilder. Tι σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτό το άθλημα;

Έκανα αγωνιστικό bodybuilding 12 χρόνια με αρκετές διακρίσεις αλλά δεν είμαι επαγγελματίας. Επαγγελματίας είναι αυτός που πληρώνεται για να κάνει το άθλημα του. Είναι παρά πολύ δύσκολο στο χώρο του Bodybuilding να γίνεις επαγγελματίας και ειδικά στην Ελλάδα. Εγώ απλά χαίρομαι που κατάφερα και έκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Ήμουν πάντα αθλητικός και είχα δίψα μέσα μου να ασχοληθώ με κάτι σαν έφηβος αλλά από την οικογένεια μου δεν υπήρχε χρόνος. Έτσι στα 13 μου χρόνια που είχα αρχίσει να ξεμυτίζω από το σπίτι βρήκα το κοντινότερο γυμναστήριο στο σπίτι μου, έκανα την πρώτη μου εγγραφή και το αγάπησα από την πρώτη στιγμή.

Έχετε κάποιο πρότυπο που σας έχει εμπνεύσει;

Από μικρός είχα κλίση προς τον αθλητισμό αν και ήμουν ένα παρά πολύ αδύνατο παιδί ! Ο πάππους μου ήταν ποδοσφαιριστής και μάλιστα στην πρώτη ομάδα του ΟΦΗ. Το 1928 επίσης ο πατέρας μου ήταν πρωταθλητής στην κολύμβηση σε παγκρητιο επίπεδο. Είναι οικογενειακό μας. Έτσι τολμώ να πω πως ο άνθρωπος που με ενέπνευσε περισσότερο από όλους για να γίνω ο αθλητής που είμαι σήμερα είναι σίγουρα ο πατέρας μου.

korasanis6

Σε ποια ηλικία πιστεύετε ότι πρέπει να ξεκινήσει κάποιος την ενασχόληση με το άθλημα αυτό;

Πιστεύω μια πολύ καλή ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος είναι το 13ο με 14ο έτος της ηλικίας του σίγουρα όμως με την σωστή καθοδήγηση .

Τα γονίδια παίζουν ρόλο η αρκεί η καλή προπόνηση;

Τα γονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο αλλά δεν μπορώ να πω ότι η επιτυχία καθορίζεται μόνο από αυτόν τον παράγοντα. Νομίζω πως το τρίπτυχο της επιτυχίας σε όλα τα αθλήματα είναι σκληρή δουλειά ,ψυχή και τέλος τα γονίδια. Έχω δει πολλές φορές αθλητές με απίστευτα καλά σωματικά χαρακτηριστικά που τελικά δεν προχώρησαν γιατί δεν δούλευαν σκληρά και δεν ήταν συγκεντρωμένοι στον στόχο τους σε αντίθεση με άλλους που με φτωχότερα γενετικά χαρακτηριστικά κατάφεραν και έφτασαν στην κορυφή.

korasanis2

Σε πόσους αγώνες έχετε λάβει μέρος και ποιες διακρίσεις;

Έχω πάρει σε αρκετούς αγώνες μέρος κατακτώντας 12 πρώτες θέσεις σε διάφορες κατηγορίες σε πανελλήνιο επίπεδο και έχω εκπροσώπηση και την Ελλάδα σε δυο παγκόσμια πρωταθλήματα (σ.σ. στο τέλος του κειμένου παρουσιάζουμε αναλυτικά τις διακρίσεις του κ. Κορασάνη).

Η προσπάθεια που καταβάλλετε είναι μεγάλη. Αντίστοιχα η ανταμοιβή που λάβατε είναι ισοδύναμη;

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν μπορείς να πεις ότι αυτά τα δυο – προσπάθεια και ανταμοιβή –  συμβαδίζουν. Δεν υπάρχει αναγνώριση και με πολύ απλά λόγια αντιμετωπίζουν το άθλημα της σωματοδομικής σαν χόμπι.

korasanis7

Το Bodybuilding στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαδεδομένο σε αντίθεση με το εξωτερικό. Γιατί συμβαίνει αυτό κατά τη γνώμη σας;

Ο χώρος μας δεν διαφέρει σε πολλά από τα προβλήματα της νεοελληνικής κοινωνίας, αφού και αυτός είναι μία μικρή κοινωνία. Στο χώρο μας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μεγάλο εγωκεντρισμό, που θεωρούν ότι κατέχουν το αλάθητο και όλοι θα πρέπει να συμφωνούμε μαζί τους. Και το χειρότερο είναι ότι δεν θέλουν το καλό και την πρόοδο του αθλήματος αλλά την προσωπική τους προβολή και τις τραπεζικές τους καταθέσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθούν οι άνθρωποι που θα πάρουν το Ελληνικό bodybuilding στις πλάτες τους. Άνθρωποι που γνωρίζουν το άθλημα, που έχουν όραμα για την εξέλιξή του, που δεν βλέπουν όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με αυτό ως απλούς θεατές αλλά ως μελλοντικούς αθλητές και πρωταθλητές. Υπάρχουν Έλληνες αθλητές που έχουν διαπρέψει και στο εξωτερικό χωρίς καμία βοήθεια. Κι αυτό τα λέει όλα.

Υπάρχει η αντίληψη , ότι όσοι βρίσκονται στο χώρο του Bodybuilding χρησιμοποιούν διάφορες επικίνδυνες ουσίες και βοηθήματα. Ισχύει αυτό;

Η χρήση ουσιών δυστυχώς είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη όχι μόνο στο δικό μας άθλημα αλλά και σε όλα τα αλλά. Στον βωμό του χρήματος έχουν θυσιαστεί έννοιες όπως το αθλητικό ιδεώδες, η τιμιότητα και η ευγενής άμιλλα. Πλέον για να είσαι “εμπορικός” αθλητής πρέπει να είσαι και αθλητής υψηλών επιδόσεων. Ο ανταγωνισμός αυξάνεται κατακόρυφα έτσι πολλοί καταφεύγουν στην εύκολη και γρήγορη λύση των ουσιών (αναβολικών) .Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε πάντα για αναβολικά στεροειδή –ανδρογόνα και όχι για συμπληρώματα διατροφής .Τα πρώτα έχουν χημική σύσταση και έχουν κατασκευαστεί για ιατρικούς λογούς και τα δεύτερα είναι παράγωγα φυσικών τροφών από φυσικές επεξεργασίες και έχουν φτιαχτεί για να συμπληρώνουν την ελλιπή διατροφή μας. Τέλος αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι τελευταία έχει αυξηθεί ο αριθμός των χρηστών μικρότερης ηλικίας ακόμα και στα παιδικά, εφηβικά τμήματα κάτι που είναι πολύ λυπηρό.

korasanis3

Τελικά το Bodybuilding είναι άθλημα;

Φυσικά και είναι άθλημα μπορεί να μην υπάρχει μεζούρα η χρονόμετρο όπως στον κλασσικό στίβο αλλά η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει κανείς είναι δυο η τρεις φορές μεγαλύτερη από τα αλλά αθλήματα. Θα τολμούσα να πω ότι είναι η βάση όλων των αθλημάτων γιατί χωρίς την προπόνηση αντιστάσεων κανείς αθλητής και σε κανένα άθλημα δεν μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του και να διακριθεί.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Σχεδόν 10 χρόνια τώρα είμαι ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου 2b-fit στις Κάτω Γούβες Ηρακλείου Κρήτης.

Εκεί μοιράζομαι την αγάπη του για την σωστή διατροφή και τη συστηματική άσκηση με όλους όσους με εμπιστεύονται. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, τόσο αρχάριοι όσο και προχωρημένοι έρχονται σε μένα για να πετύχουν τον στόχο τους έτσι ο πρωταρχικός μου στόχος για το μέλλον είναι να συνεχίσω να μεταδίδω την αγάπη μου και τις γνώσεις μου για την άθληση σε όλο και περισσότερο κόσμο .Σε αγωνιστικό επίπεδο δεν σκοπεύω να λάβω μέρος ξανά σε αγώνες bodybuiding. Το έκανα για 12 χρόνια αλλά τώρα η προτεραιότητες μου έχουν αλλάξει καθώς είμαι σύζυγος και πατέρας 2 πανέμορφων κοριτσιών.

Οι διακρίσεις του Σταύρου Καρασάνη

1ος Mr ΚΡΗΤΗ ΕΦΗΒΩΝ 2000(ΝΑΒΒΑ)

2ος Mr ΑΙΓΑΙΟ ΕΦΗΒΩΝ 2000(Π.Ε.Σ.Δ)

3ος Mr ΕΛΛΑΣ ΕΦΗΒΩΝ –75kg 2000(Π.Ε.Σ.Δ)

1ος Mr ΚΡΗΤΗ ΕΦΗΒΩΝ 2001(ΝΑΒΒΑ)

1ος Mr ΕΛΛΑΣ ΕΦΗΒΩΝ 2002(ΝΑΒΒΑ)

1ος Mr ΕΛΛΑΣ ΕΦΗΒΩΝ 2002(Π.Ε.Σ.Δ)

2ος Mr ΕΛΛΑΣ ΕΦΗΒΩΝ 2003(NABBA)

1os Mr ΑΓΑΙΟ ΕΦΗΒΩΝ 2003(WABBA)

1os Mr ΕΛΛΑΣ ΕΦΗΒΩΝ -75kg 2003(WABBA)

1os Mr ΕΛΛΑΣ FITNESS έως 1,75 cm 2006(WABBA)

7os Mr WORLD FITNESS 2006 (WABBA)

1os Mr ΕΛΛΑΣ FITNESS ΓΕΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ 2006(ΝΑΒΒΑ)

1ος Μr EΛΛΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ 2007(NAC)

2ος Μr ΕΛΛΑΣ bodybuilding έως 1,71 cm 2007(NAC)

1os Mr ΕΛΛΑΣ bodybuilding έως 1,71 cm 2009(NAC)

15ος ARNOLD CLASSIC bodybuilding classic up to 1.75cm 2012(IFBB)

1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ bodybuilding classic up to 1.75cm (ΙFBB)

1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ bodybuilding -80kg (IFBB)

Αμαλία Αγγελάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*