Εικόνα για Σπ. Στεφανάκης: Ο άνθρωπος πίσω από το δέντρο των Ματάλων

Σπ. Στεφανάκης: Ο άνθρωπος πίσω από το δέντρο των Ματάλων

Η ξυλογλυπτική είναι η μεγάλη του αγάπη και όπως λέει και εκείνος είναι η ψυχοθεραπεία, καθώς τον κάνει να ξεχνά τα προβλήματα του. Ο λόγος για τον γνωστό καλλιτέχνη Σπύρο Στεφανάκη που σκάλισε και χάρισε στα Μάταλα το υπέροχο σκαλιστό δέντρο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και εντυπωσιάζει ντόπιους αλλά και ξένους.  Τα έργα του έχουν  γίνει γνωστά σε όλη την  Ελλάδα και όχι μόνο, μιας και έχουν ταξιδέψει και στο εξωτερικό σε πολλές εκθέσεις.

Τα prosopakritis ήρθαν σε επαφή με τον Σπύρο Στεφανάκη που μίλησε για το σκαλιστό δέντρο των Ματάλων, την αγάπη του στην ξυλογλυπτική και τη θέση που κατέχει στην Ελλάδα.

STEFANAKHS (4)Για ποιο λόγο επιλέξατε τα Μάταλα για να φτιάξετε την δημιουργία σας;

Το 2007 έγινε μια μεγάλη ζημιά στην ζωή μου σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο . Σε κατάσταση κατάθλιψης έφυγα στο εξωτερικό για ένα διάστημα, αλλά τα παιδιά και ο τόπος μου δε με άφησαν για πολύ να μείνω εκεί.
Γυρίζοντας στην Ελλάδα, αποφάσισα να μείνω στην περιοχή των Ματάλων που πήγαινα από παιδί με τους γονείς μου. Ήταν αγαπημένος τόπος για εμάς.
Εκεί με αγκάλιασε η τοπική κοινωνία και για να τους το ανταποδώσω αποφάσισα να κάνω ένα έργο μου δώρο . Έτσι, όταν είδα την ελιά των 600 ετών να πηγαίνει για καυσόξυλα, ζήτησα να μου δοθεί η αδεία για να την “σκαλίσω”. Αυτό θα ήταν το επόμενο μου έργο που περίπου πηρέ 2 χρόνια σκληρής δουλειάς για να τελειώσει.  Έχει  ύψος 6 μέτρα και περίμετρο 3 μέτρα.

Τι ακριβώς απεικονίζει;
Το τι απεικονίζει θα το καταλάβατε στο παρακάτω μικρό “ύμνο στα Ματαλα” που έγραψα τελειώνοντας.

Χιλιάδες χρόνια πριν όταν ο Θεός Διόνυσος μεθούσε την πλάση με γλυκό κρασί, κραιπάλη και πειρασμούς. Όταν ο Θεός Ερμής διέδιδε στα πέρατα του κόσμου τον ελληνισμό και τον πολιτισμό μας…

Με την δύναμη που έδινε ο βασιλιάς τη θάλασσας Ποσειδώνας, κάνοντας μας ναυτική υπερδύναμη. Μα πάνω από όλα με την ισχύ και κυρίως τη σοφία του Δία, Θεό των Θεών φτιάχτηκε αυτό ο τόπος.

Δεν είναι τυχαίο που εδώ έζησαν τα παιδιά των λουλουδιών , δεν είναι τυχαίο που εδώ αγναντεύοντας το πέλαγος οραματίζονταν ένα μέλλον που στηρίζεται στην αγάπη, την ζωή, την φιλία και την ειρήνη.

STEFANAKHS (3)Κλείσε τα μάτια, ερωτεύσου, κάνε όνειρα «τα πάντα ρει», που έλεγε ο Ηράκλειτος…Ζήσε το σήμερα, ζήσε την αιωνιότητα, στην μαγεία αυτού του ευλογημένου τόπου, τον μοναδικό μέσα στο σύμπαν…τα Μάταλα.

Έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για εσάς;

Για μένα είναι μια κατάθεση ψυχής. Είναι ότι είχα μέσα μου και ότι αισθανόμουν για αυτό τον τόπο και τους ανθρώπου του.  Θα σας πω αυτό που λέω στους φίλους μου. Το συγκεκριμένο έργο ήταν ψυχοθεραπεία μου. Σε αυτά τα δύο χρόνια που το έφτιαξα, κατάφερα να ξεπεράσω τα προβλήματα που είχα. 

Για ποιο λόγο επιλέξατε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος τέχνης;
Η τέχνη της ξυλογλυπτικής ήταν το χόμπι μου από παιδί και ειδικά το σκάλισμα σε ξύλο είναι το αγαπημένο μου

Δίνετε ζωή στο ξύλο. Είναι δύσκολο;

Ουσιαστικά αυτό που κάνω είναι να βλέπω την ζωή που υπάρχει μέσα σε ένα κατά τους άλλους άψυχο ξύλο. Απλά η ιδία η φύση με έχει βοηθήσει να την εξωτερικεύω και να δίνω πνοή.

Η ξυλογλυπτική είναι ένα είδος τέχνης που δεν είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι σαν τέχνη έχει την θέση που της αρμόζει;

Δεν νομίζω ότι έχει βρει τη θέση που την αξίζει. Οι Έλληνες δεν γνωρίζουν ακόμα καλά το συγκεκριμένο είδος τέχνης, δεν έχουν εξοικειωθεί τόσο με αυτό όσο ας πούμε με την ζωγραφική ή την γλυπτική. Θέλει δουλειά ακόμα. Ίσως στο εξωτερικό να γνωρίζουν περισσότερο έργα μου από ότι στην Ελλάδα.

STEFANAKHS (1)Τα έργα σας έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Αισθάνεστε υπερήφανος;

Έργα μου υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και πιστέψτε με είναι μια ιδιαίτερη ικανοποίηση. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν την δουλειά μου. Είναι πολύ όμορφο να αναγνωρίζεται ο κόπος που έχεις κάνει και να ταξιδεύουν έξω από τα σύνορα της χώρα σου.

Θεωρείτε ότι ίσως στο εξωτερικό είναι πιο εύκολα τα πράγματα για ένα καλλιτέχνη;

Σίγουρα με την σημερινή κρίση στην Ελλάδα. Δεν δίνετε καμία προοπτική στον σύγχρονο καλλιτέχνη. Στο εξωτερικό θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Είναι αδύνατον σήμερα  να ζήσει από την τέχνη κάποιος στην Ελλάδα της κρίσης.
Για ποια έργα σας είστε υπερήφανος;
 Η ελιά των Ματάλλων είναι το έργο που με κάνει πιο υπερήφανο από όλα μου τα έργα.

Διότι έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για έμενα, έχει αρκετούς συμβολισμούς. Έγινε σε μια περίοδο που δεν ήμουν καλά και χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για βγει αυτό που βλέπετε εσείς σήμερα.  Επιπλέον, το γεγονός ότι κάθε χρόνο το αντικρίζουν τόσοι άνθρωποι, το χαζεύουν και πολλές φορές φωτογραφίζονται εκεί. Είναι ένα από τα πιο γνωστά μου έργα σε ένα πολύ αγαπημένο μου μέρος.
SPYROSΣτην Ελλάδα της κρίσης είναι εφικτό να ζήσει κάποιος μόνο μέσω της τέχνης;
Όχι καθόλου εύκολο και εφικτό.  Ο καλλιτέχνης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ζήσει αποκλειστικά και μόνο από την τέχνη του.  Μόνο αν είναι αρκετά γνωστός και κάθε του έργο έχει μεγάλη οικονομική αξία. Συνήθως οι περισσότεροι καλλιτέχνες έχουν και μια άλλη σταθερή δουλεία ή προσπαθούν να στραφούν και σε άλλες μορφές της τέχνης, ίσως πιο κερδοφόρες.

Ποια είναι τα επόμενα σχεδία σας;

Τώρα βρίσκομαι στο Ρέθυμνο και ασχολούμαι με τουριστικές επιχειρήσεις. Προσπαθώ να κάνω μια νέα αρχή στην ζωή μου με νέους στόχους και όνειρα.
Η τέχνη ήταν και θα μείνει αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο και προσωπικότητα.

Ειρήνη Καρκανάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*