Εικόνα για Σπύρος Πετρουλάκης: « Μπορούμε να βρούμε τη λύτρωση, μέσα από τη συγχώρεση»

Σπύρος Πετρουλάκης: « Μπορούμε να βρούμε τη λύτρωση, μέσα από τη συγχώρεση»

Ο Σπύρος Πετρουλάκης αγαπάει πολύ την Κρήτη και αυτό φαίνεται πολύ έντονα στα τραγούδια του. Είναι ανήσυχος, πολυπράγμων και δημιουργικός . Στα βιβλία του βλέπουμε την αγάπη του για τους συνανθρώπους του, ειδικά όμως για τα παιδιά .

Συγγραφέας, συνθέτης, στιχουργός, πρωταθλητής. Μα πάνω απ΄ όλα ένας ζεστός, ευγενής  και χαμογελαστός άνθρωπος.

Ο λόγος για τον Σπύρο Πετρουλάκη, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Κρητικό και η αγάπη του για την Κρήτη είναι έκδηλη.

Τα prosopakritis  τον συνάντησαν και μας μίλησε για τη συγγραφή που τόσο αγαπάει, καθώς και για τα όνειρά του.

Petroulakis-Spyros1

Είστε ένας άνθρωπος πολύ δραστήριος. Συγγραφέας, συνθέτης, αφηγητής παιδικών παραμυθιών και παράλληλα πρωταθλητής Taekwondo. Αυτά συνδυάζονται;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα με έτρεφε η περιπέτεια, η ανακάλυψη νέων προκλήσεων, τόπων, καταστάσεων και ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει ακόμα. Θεωρώ ότι δεν μπορώ να αναπτυχθώ βγάζοντας ρίζες κάπου. Έτσι έχω βρει τον τρόπο μου να συνδυάζω πράγματα που φαινομενικά δεν ταιριάζουν. Όπως η μουσική με ένα μαχητικό σπορ. Τα γνωρίζω μεταξύ τους, τα  παντρεύω και μεγαλώνω μαζί τους, παίρνοντας ενέργεια και ζωή. Νιώθω ότι μου ταιριάζει απόλυτα ο στίχος:«Πέτρα που κυλά, ποτέ δε χορταριάζει». Εύχομαι και ελπίζω όσο ζω να καταφέρνω να είμαι έτσι.

petroulakis

Πότε και με ποια αφορμή αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Από παιδί είχα την τάση να γράφω. Στίχους και τραγούδια κυρίως. Στα χρόνια του γυμνασίου τόλμησα να «πειράξω» την Ιλιάδα του Ομήρου αποτολμώντας σατιρικούς στίχους δίπλα στους αρχικούς. Αφού είδα ότι η «Τιλιάδα» μου (έτσι ονόμασα το δικό μου… έπος) είχε γίνει δημοφιλής στους συμμαθητές και τους καθηγητές μου και προκαλούσε το γέλιο, συνέχισα κι έτσι γέμισα ένα ολόκληρο εκατοντάφυλλο τετράδιο.

Το πρώτο σας βιβλίο ήταν ένα παιδικό με τίτλο «Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα». Πως αποφασίσατε να γράψετε ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά;

Για τον τόπο της καταγωγής μου, τα Χανιά, δεν υπήρχε τίποτα γραμμένο για παιδιά. Ούτε για την ιστορία του τόπου, ούτε για τα αρχαία μνημεία, ούτε για τα τοπωνύμια, τίποτα. Έτσι αποφάσισα ότι ήταν ώρα να πιάσω την πένα μου και να πω μια ιστορία στα παιδιά για τον τόπο τους. Ήμουν τυχερός αφού «Τα χνάρια του Κουρσάρου Μπαρμπαρόσα» τα ακολούθησαν παιδιά όχι μόνο των Χανίων, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Το βιβλίο μου αγαπήθηκε, επανεκδόθηκε έγινε BestSeller και είναι υποψήφιο για το βραβείο: «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» που απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους.

????????

 

Πρόσφατα γράψατε ένα βιβλίο με τίτλο «Το παράθυρο της Νεφέλης» και αναφέρεται στην αρπαγή ενός παιδιού. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με ένα τέτοιο θέμα;

Ασχολήθηκα με μια ιστορία η οποία είναι στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα όπου γνωρίζοντας τα είχα συγκλονιστεί. Έτσι κατέληξα ότι ήθελα να γράψω γι αυτό και να θίξω κακώς κείμενα της Ελληνικής κοινωνίας, αφού το βιβλίο μου δεν αναφέρεται μόνο στην αρπαγή ενός παιδιού από τους βιολογικούς του γονείς. Υπάρχουν κοινωνικά θέματα, όπως η δυσκολίες που μπορεί να έχει κάποια οικογένεια που προσπαθεί με νόμιμους τρόπους να υιοθετήσει κάποιο παιδί,η ενδοοικογενειακή βία, ο καρκίνος, η μοναξιά και άλλα.

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στη συγχώρεση. Πιστεύετε ότι η συγχώρεση είναι σημαντική για την ψυχή μας;

Για την ψυχή του ανθρώπου είναι απαραίτητη η ανάγκη να συγχωρέσει και να συγχωρεθεί για τα λάθη, τα πάθη, τις κουβέντες και τις άσχημες στιγμές. Για εκείνα όσα έζησε μα και όσα δεν τόλμησε να ζήσει. Έχω την πεποίθηση ότι αν καταφέρνουμε να ισορροπούμε μέσα μας, τώρα που βρισκόμαστε απογυμνωμένοι και αποκαρδιωμένοι  μπροστά σ’ αυτή την στενά ιδωμένη οικονομική και κοινωνική κρίση, τότε μπορούμε να βρούμε τη λύτρωση μέσα από τη συγχώρεση.

petroulakis3

Υπάρχει κάποιο θέμα, με το οποίο θα θέλατε να καταπιαστείτε μελλοντικά σε κάποιο βιβλίο σας;

Στο μυαλό μου και στα συρτάρια μου υπάρχουν «δυνατά» και πρωτότυπα θέματα που δεν έχουν απασχολήσει άλλοτε τους Έλληνες αναγνώστες. Σιγά σιγά θα έχετε την ευκαιρία να καταλάβετε και να διαβάσετε τις «εκπλήξεις» που σας κρύβω.

Έχετε γράψει ένα παιδικό βιβλίο, ένα άλλο βιβλίο με ήρωα ένα παιδί, και έχετε συνθέσει ένα υπέροχο νανούρισμα. Εμπνέεστε πολύ από τα παιδιά;

Η ενασχόληση μου με τα παιδιά ως προπονητής για πάνω από 22 χρόνια, όπως και η δική μου παιδικότητα που δεν αφήνω να αποδράσει ακόμα, θεωρώ ότι με έχουν κάνει αρκετά ευαίσθητο. Αυτό εκτοξεύτηκε όταν απέκτησα και τα δικά μου παιδιά. Έτσι ασχολήθηκα και με το παραμύθι και το παιδικό τραγούδι. Έχω γράψει αρκετά παραμύθια και όποτε μου δοθεί η ευκαιρία τα αφηγούμαι σε μικρά ή μεγάλα  παιδιά. Επίσης έχω γράψει τους στίχους στο μοναδικό τραγούδι για το μητρικό θηλασμό, «Το μαγικό φίλτρο» σε μουσική του λαθρεπιβάτη Γιάννη Νικολάου, που τραγουδά η Λυδία Σέρβου.

Θεωρείτε ότι οι συγγραφείς στην Ελλάδα μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά, ή πρέπει να κάνουν παράλληλα και άλλα πράγματα;

Είναι πολύ δύσκολο οι συγγραφείς στην Ελλάδα να επιβιώσουν αποκλειστικά με τα συγγραφικά δικαιώματα.Βάση με μια μελέτη που διάβασα πρόσφατα, αναλογικά με άλλους λαούς οι Έλληνες διαβάζουμε λιγότερο. Έτσι με συρρικνωμένο κοινό και χαμηλά ποσοστά κέρδους είναι δύσκολο να ασχοληθεί κάποιος μόνο με τη συγγραφή βιοποριστικά.

Έχετε φοβίες;

Μα ποιος ευαίσθητος άνθρωπος δεν έχει; Φυσικά έχωόμως είμαι  και αισιόδοξος.Έτσι προσπαθώ όταν έρχομαι αντιμέτωπος με αυτές να τις παλεύω, να τις ισορροπώ μέσα μου και να προχωράω μπροστά. Όταν πάλι τις ξανασυναντώ ξέρω τι θα κάνω.

 Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον;

Να ζω ανθρώπινες καταστάσεις κοντά στα πρόσωπα που αγαπώ, στα βιβλία μου και τα τραγούδια μου και να καταφέρω να γράφω όσο αυτό αποτελεί ανάγκη μου.

Αμαλία Αγγελάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*