Εικόνα για Ρος Ντέιλι: «Είμαι ένας μικρός ταξιδιώτης σ’ έναν ολόκληρο πολιτισμό»

Ρος Ντέιλι: «Είμαι ένας μικρός ταξιδιώτης σ’ έναν ολόκληρο πολιτισμό»

Γεννήθηκε στην Ιρλανδία και από μικρός μπήκε στον κόσμο της μουσικής και από τότε δεν θέλησε να βγει. Έχει γυρίσει αρκετές χώρες, προκείμενου να γνωρίσει πολλές μουσικές κουλτούρες, όμως τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στο Χουδέτσι Ηράκλειου.
Ο λόγος για τον Ross Daly που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής μουσικής, μιας και έχει δημιουργήσει το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθο», μια σχολή μουσικής χώρος συνάντησης για τις μουσικές όλου του κόσμου. Επιπλέον, τα τελευταία 4 χρόνια είναι η ψυχή του Χουδέτσι Φέστιβαλ, μια γιορτή μουσικής χωρίς σύνορα.
Τα prosopakritis ήρθαν σε επαφή με τον Ross Daly που μας εξήγησε τι σημαίνει για εκείνον η μουσικά, αλλά και το όνειρο του να τραγουδήσει σωστά ο σκύλος του την «Ωδή στη Χαρά» από την 9η συμφωνία του Μπετόβεν.

Πότε ήρθατε σε επαφή με το πρώτο μουσικό όργανο;
Σε ηλικία 5 χρόνων ξεκίνησα να μάθω βιολοντσέλο. Μην φανταστεί κανείς όμως ότι ήμουν κανένα παιδί θαύμα, κάθε άλλο. Μου άρεσε όμως να καταπιάνομαι με πολλά και είδη μουσικής.

Απο τότε παίζεται πολλά και διαφορετικά μουσικά όργανα, θεωρείτε ότι ένας μουσικός πρέπει να είναι γνωστής πολλών μουσικών πολιτισμών;
Όχι δεν το θεωρώ απαραίτητο αυτό. Ξέρω πολλούς μουσικούς που παίζουν ένα όργανο και ένα είδος μουσικής και σε αυτό το ένα δίνουν όλη τους την ενέργεια. Αυτοί οι άνθρωποι είναι για μένα αξιοθαύμαστοι. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι πάλι έχουν την τάση να καταπιάνονται με πολλά και διαφορετικά είδη και το κάνουν καλά. Είναι μάλλον θέμα διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας. Αυτό που πιστεύω ότι είναι πολύ θετικό όμως είναι να είμαστε ανοικτοί στο να ακούσουμε και να συναντήσουμε άλλους πολιτισμούς, είτε μουσικά είτε αλλιώς, και να μάθουμε να τους εκτιμήσουμε.

ROSS FOTO Έχετε ταξιδέψει ανά τον κόσμο, γιατί επιλέξατε την Κρήτη σαν καταφύγιο σας και μάλιστα να φτιάξετε και το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος»;
Δεν είμαι ακριβώς σίγουρος οτι κάποιες τέτοιες εξελίξεις στη ζωη μας αποτελούν δικές μας «επιλογές» και μόνο. Φυσικά έχουμε τη δυνατότητα έστω σε ενα κάπως περιορισμένο επίπεδο να «επιλέγουμε» αλλα νομίζω οτι κάποια πράγματα ανάγονται σε πολύ πιο συνθέτες διαδικασίες. Εγώ πάντως ποτέ δεν είχα την αίσθηση οτι τα πολύ σημαντικά πράγματα στη ζωη μου αποτελούν «επιλογές» μου και μόνο. Η ιδια η φύση μας ειναι πολύ πιο σύνθετη και φροντίζει για την πορεία μας στη ζωη με τρόπους που ελάχιστα αντιλαμβανόμαστε.

Τι σημαίνει για εσάς το Χουδέτσι;
Το Χουδέτσι είναι ο χώρος όπου το όραμα μου για το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος μπορούσε να ολοκληρωθεί. Από μια σχολή μουσικής να εξελιχθεί σε μια κοινότητα ανθρώπων που υπηρετούν τη μουσική και που συναντιούνται άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς με όρεξη να μοιραστούν αυτό που αγαπάνε με όλους τους άλλους.

Τι αισθήματα σας δημιουργεί οι διαστάσεις που έχει λάβει το Houdetsi Festival;
Οταν ξεκινήσαμε το Χουδετσι Φεστιβαλ δεν φανταζόμασταν οτι σε τόσο λιγο χρόνο θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις, πέρυσι στις τέσσερις μέρες του φεστιβάλ είχαμε 23,000 επισκέπτες. Εδώ ομως πρέπει να πω οτι δεν ήταν και
δεν είναι ο στόχος μας να έχουμε πολύ κόσμο μόνο. Μας ενδιαφέρει κυρίως να παρουσιάσουμε ενα μουσικό προγραμμα στο οποιο συμμετέχουν μουσικοί (επαγγελματίες και ερασιτέχνες, δάσκαλοι και μαθητές) που ειναι ταγμένοι υπηρέτες της μουσικής τέχνης και που δεν έχουν άλλο σκοπό απο το να μοιραστούν με τους άλλους ανθρώπους την ομορφιά της τέχνης τους.

ROSS DALY Τι να περιμένουμε απο το φετινό Houdetsi Festival;
Φέτος το Χουδετσι Φεστιβαλ θα εχει ενα πολύ πλούσιο μουσικό προγραμμα με μουσικούς απο πολλά μέρη του κόσμου. Όπως κάθε χρόνο η είσοδος στο φεστιβάλ ειναι ελεύθερη για τον κόσμο και όλοι οι μουσικοί προσφέρουν αφιλοκερδώς τη μουσική τους για τους επισκέπτες του φεστιβάλ. Θα υπάρχει επισης η γνωστή «αγορα του δρόμου» όπου άνθρωποι της περιοχής μας και απο αλλα μέρη θα εκθέτουν απο έργα τέχνης μεχρι τοπικά προϊόντα και αλλα πολλά. Ενώ, το φεστιβάλ φέτος θα γίνει απο τις 7-10 του Αυγούστου.

«Η μουσική και η σιωπή είναι η κοινή γλώσσα σ” όλο τον κόσμο». Όντως;
Η μουσική όντως λειτουργεί πολλές φορές ως μια παγκόσμια γλώσσα, η σιωπή ειναι μάλλον η απουσία ανάγκης μιας γλώσσας που ωστόσο γεννάει ολες τις γλώσσες.

Τι ειναι για σας η μουσικη;
Η μουσική ειναι η γλώσσα τις συνομιλίας μου με οτι ειναι για μένα ιερό. Λέγοντας «ιερό» δεν το συσχετίζω με οποιαδήποτε συγκεκριμένη θρησκεία. Η έννοια «ιερό» ειναι για μένα πολύ ευρύτερο και πιο προσωπικό απο αυτο.

ROSS DAILY KAI KRHTIKOI MOYSIKOIΌπως αναφέραμε, είστε γνώστης πολλών μουσικών πολιτισμών. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας;
Δεν μπορώ ούτε να συγκρίνω ούτε να ξεχωρίζω πολιτισμούς. Κάθε πολιτισμός είναι ένας κόσμος ολόκληρος και εγώ, ένας μικρός ταξιδιώτης μέσα σε όλα αυτά που δεν έχω άλλη δουλειά να κάνω από το να μαθαίνω από την απίστευτη ομορφιά αυτών των κόσμων και να μοιραστώ αυτά που καταφέρνω να μάθω με όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους. Μακριά από μένα οι συγκρίσεις.

Ένας μουσικός πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται;
Ένας ζωντανός οργανισμός πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται, αλλιώς πεθαίνει, ποσό μάλλον ένας φουκαράς μουσικός.

Συνεργάζεστε με αρκετούς νέους μουσικούς. Υπάρχει ταλέντο στους νέους;
Βεβαίως υπάρχει ταλέντο στους νέους και στους παλιούς και σε όλους.
Ίσως πρέπει να τονίζω όμως ότι το ταλέντο είναι ένα πολύ σημαντικό και απαραίτητο στοιχείο που χρειάζεται κανείς προκειμένου να γίνει καλός μουσικός αλλά σίγουρα δεν φτάνει από μόνο του. Πολλές φορές έχω δει ανθρώπους με ίσως λιγότερο φυσικό ταλέντο αλλά πολύ δουλεία να φτάσουν πιο μακριά από κάποιους πολύ ταλαντούχους που δεν εργάζονται τόσο. Επίσης η μουσική θέλει μια σφαιρικότερη και ευρύτερη καλλιέργεια.
Δεν φτάνει μόνο να δουλεύουν καλά τα δάκτυλα σου η να ξέρεις καλή μουσική θεωρία. Ο μουσικός οφείλει να είναι ένας καλλιεργημένος και φίλο αήθης άνθρωπος με σφαιρικές γνώσεις και ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων.

ROS DAILYΜοιάζουν οι Κρητικοί με τους Ιρλανδούς;
Σε κάποια πράγματα ναι, σε κάποια αλλά πάλι όχι. Το βασικό είναι ότι είμαστε όλοι άνθρωποι.

Η Κρήτη είναι ένας τόπος που ακόμα κρατάει ζωντανή τη μουσική της παράδοση. Βρίσκετε ομοιότητες με την Ιρλανδική μουσική;
Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, όχι τόσο στις κάθε αυτο μουσικές φόρμες, περισσότερο στο τροπο με τον οποιο η μουσική υπάρχει μέσα στις δυο αυτές κοινωνίες ως ενα απαραίτητο στοιχείο της καθημερινής ζωής. Η Ιρλανδική παράδοση δυστυχώς απορυθμιζεται κάπως απο το οτι βρίσκουν οι καλλιτέχνες της πολύ μεγαλύτερες «αγορές» για τη μουσική αυτή στην άλλη μεριά του Ατλαντικού απο οτι στην ιδια τη χώρα τους. Αυτο εχει ως αποτέλεσμα να έχουν τη ματιά τους στραμμένη κυρίως προς αυτή τη κατεύθυνση και λιγότερα προς τους ακροατές τους στην Ιρλανδία. Για να καταλάβετε τι σημασία αυτού, φανταστείτε τι θα γινόταν στην Κρητική μουσική αν οι περισσότεροι Κρήτες καλλιτέχνες λειτουργούσαν με βάση τι αρέσει στους Κρητικους της Αυστραλίας η της Αμερικής και όχι με βάση τι αρέσει στους κατοίκους της Κρητης.

Ποιο είναι το μουσικό σας όνειρο που δεν έχει ακόμα γίνει πραγματικότητα;
Να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να τραγουδήσει σωστά την «Ωδη στη Χαρά» απο την 9η συμφωνία του Μπετόβεν και να τον συνοδεύω παίζοντας ενα Ινδικό surbahar (Ινδικό λαουτοειδές).
Ειρήνη Καρκανάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*