Εικόνα για Ο ηλεκτρονικός «Μέντορας» της Κρήτης που κάνει τα όνειρα των ανέργων πραγματικότητα

Ο ηλεκτρονικός «Μέντορας» της Κρήτης που κάνει τα όνειρα των ανέργων πραγματικότητα

Στην Ελλάδα του σήμερα που η ανεργία ολοένα και αυξάνεται κάνει την εμφάνιση του ένα δίκτυο έμπνευσης ανέργων που μοναδικό σκοπό έχει να δραστηριοποιήσει νέους άνεργους να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.

Η αρχική ιδέα ανήκει στην Βερονίκη Σπανάκη, μια νέα Ηρακλειώτισα, που μέσα από δικές της εσωτερικές ανάγκες και βοηθώντας αρχικά τους φίλους της να στήσουν το μέλλον της, οραματίστηκε το δίκτυο Μέντωρ.

Με μότο «Και εγώ μπορώ να το κάνω» το δίκτυο Μέντωρ προσπαθεί μέσα από ολοήμερες δράσεις και της διαδικτυακής του πλατφόρμας mymentor.gr να ενεργοποιήσει όσους περισσότερους άνεργους ή φοιτητές μπορεί, ώστε να βρουν τον επαγγελματικό τους στόχο και να τον κυνηγήσουν.

 

Τα prosopakritis ήρθαν σε επαφή με την Βερονίκη Σπανάκη η οποία μας μίλησε για το δίκτυο, την λειτουργία του και τα όνειρα της αναφορικά με αυτό.

mentor10

 

Τι είναι το δίκτυο Μέντωρ;

Το δίκτυο Μέντωρ είναι μια εθελοντική μη κερδοσκοπική δράση που στοχεύει στην έμπνευση και ενεργοποίηση των άνεργων νέων και φοιτητών, προκειμένου να αποκτήσουν έναν λειτουργικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Μια ομάδα ανθρώπων της διπλανής πόρτας που τους εμπνέει να εξερευνούν μαζί με άλλους ανθρώπους τα πιθανά πεδία απασχόλησης και που τους εμψυχώνουν να περπατήσουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι καριέρας.

Για ποιο λόγο ονομάστηκε έτσι;

Ονομάστηκε από τον Τηλέμαχο τον γιο του Οδυσσέα που στα 20 του κλήθηκε να ταξιδέψει μόνος προς αναζήτηση της τύχης του πατέρα του. Εκείνος που ήταν πλευρό του και τον εμψύχωνε, τον καθοδηγούσε και τον συμβούλευε σε αυτό το ταξίδι ήταν ο Μέντορας, ο πιστός φίλος του πατέρα του.

mentor8

Πως σας ήρθε η ιδέα;

Μια προσωπική ευαισθησία στο θέμα της ανεργίας εν μέσω κρίσης, με κινητοποιούσε να βοηθώ φίλους και γνωστούς να στήσουν βιογραφικό, να ψάξουν για δουλειά μέσω αγγελιών και να τους συμβουλεύω πως να γίνουν ανταγωνιστικοί ώστε να επιλεγούν. Συνειδητοποίησα ότι από τους περισσότερους έλειπε η έμπνευση και ο ουσιαστικός επαγγελματικός προσανατολισμός. Έτσι οραματίστηκα ένα δίκτυο εθελοντών που θα στηρίζει ποικιλοτρόπως τους άνεργους νέους αλλά και τους φοιτητές προκειμένου να εμπνέονται, να ενδυναμώνονται και να εμψυχώνονται για να τολμήσουν να γίνουν η επόμενη ιστορία έμπνευσης.

Τι σκοπό έχει;

Μοναδικός σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η έμπνευση των άνεργων νέων και φοιτητών, έτσι ώστε να αποφασίσουν ότι «Κι εγώ μπορώ να το κάνω» και να κάνουν τα όνειρα τους πράξη. Περπατώντας σε ένα μονοπάτι που τους εμπνέει, θα ενεργοποιηθούν και θα οδηγηθούν στη δημιουργία μιας νέας αντίληψης για την επαγγελματική τους ζωή.

mentor7

Πως θα ωφεληθούν οι άνεργοι;

Ο θεσμός του μέντορα αποτελεί πλέον μία αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδο ατομικής καθοδήγησης και ενδυνάμωσης για στήριξη ανέργων νέων και φοιτητών. Το δίκτυο Μέντωρ θα παρέχει τις συμβουλές του μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Mymentor.gr» η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το προσεχές διάστημα. Μέσω της πλατφόρμας ο άνεργος ή ο φοιτητής θα έρχεται σε επαφή με τα προφίλ των μεντόρων και θα επιλέγει τον μέντορα που του ταιριάζει προκειμένου να εξερευνήσουν μαζί την κατάλληλη επαγγελματική προοπτική.

Ποιοι είναι πίσω από αυτή την ιδέα;

Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι νέοι της πόλης μας τους οποίους θα έχετε την χαρά και την τιμή να γνωρίσετε στην πρώτη εκδήλωση του Δικτύου τον επόμενο μήνα.

Τι δράσεις θα πραγματοποιήσετε;

Το Δίκτυο φιλοδοξεί να καθιερώσει την διοργάνωση ολοήμερων εκδηλώσεων με τον τίτλο «Ημέρες έμπνευσης» ανά τακτά χρονικά διαστήματα .

Η πρώτη δράση του Δικτύου αποτελεί μια ολοήμερη εκδήλωση με τίτλο «10+1 ιστορίες έμπνευσης» και θα λάβει χώρα την Κυριακή 8 Φεβρουάριου στον καλλιτεχνικό πολυχώρο Διαρτηρητέο.

mentor11

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί σε 2 επίπεδα

Θα γίνει η παρουσίαση του δικτύου εθελοντών “Μέντωρ” στο κοινό, όπου οι ωφελούμενοι θα γνωρίσουν την χρήση της πλατφόρμας mymentor.gr και πως μέσα από αυτήν θα επιλέξουν τον μέντορα που τους ταιριάζει για να εξερευνήσουν μαζί την κατάλληλη επαγγελματική προοπτική. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα ανοικτό κάλεσμα για νέους εθελοντές ώστε να ενταχθούν στο δίκτυο.

Το κυριότερο όμως μέρος της εκδήλωσης είναι οι 11 «εμπνευστές» δηλαδή 11 νέοι άνθρωποι της πόλης μας με προφίλ ανθρώπων της διπλανής πόρτας, οι οποίοι θα καταθέσουν σε ολιγόλεπτες παρουσιάσεις, την προσωπική τους υπέρβαση στον επαγγελματικό τομέα, προκειμένου να δώσουν έμπνευση στους παρευρισκόμενους. Σκοπός είναι οι ωφελούμενοι να ταυτιστούν με τους εμπνευστές και να αποφασίσουν ότι «κι εγώ μπορώ να το κάνω».

Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετέχει;

Στο Δίκτυο δραστηριοποιούνται εθελοντές μέντορες, εθελοντές εμπνευστές, εθελοντές δημοσιογράφοι, εθελοντές ηθοποιοί, εθελοντές μουσικοί, εθελοντές προγραμματιστές για την ορθή λειτουργία της πλατφόρμας, εθελοντές γραφίστες, εθελοντές προώθησης του Δικτύου και των εκδηλώσεων, εθελοντές για την γενικότερη οργάνωση του Δικτύου και εθελοντές για την οργάνωση των Ημερών έμπνευσης.

Όποιος νιώθει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εαυτό του ως όχημα για να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί έστω και ένας συμπολίτης του, μπορεί να συμμετάσχει στο Δίκτυο. Η ομάδα μας είναι νεοσύστατη με πολλές ανάγκες και σίγουρα κάθε είδους συνεισφορά είναι πολύτιμη και χρήσιμη.

Ενώ, για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί μέσω facebook στην ομάδα Δίκτυο Μέντωρ ή με email στο mymentorvolunteers@gmail.com

Πιστεύετε οτι θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας;

Κάθε εγχείρημα που υποστηρίζει ανέργους συμπολίτες φιλοδοξεί να βάλει ένα λιθαράκι στην καταπολέμηση της ανεργίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε στις συναντήσεις της ομάδας, ότι αν με την εθελοντική ανιδιοτελή δράση μας καταφέρουμε έστω και ένας άνθρωπος να εμπνευστεί και να δημιουργήσει διαφορά στη ζωή του, θα είναι σημαντικό. Μπορείς να φανταστείς το αντίκτυπο που θα προκληθεί στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του συγκεκριμένου ανθρώπου που θα έχει εμπνευστεί και θα έχει καταφέρει να απασχοληθεί σε κάτι που τον γεμίζει.

Πως φαντάζεστε το δίκτυο μελλοντικά;

Φαντάζομαι ένα δίκτυο Πανελλαδικό με εκατοντάδες εθελοντές και ωφελούμενους. Φαντάζομαι την εμπειρία των μελών του δικτύου να γίνεται η πυξίδα για όλο και περισσότερους φοιτητές στο ταξίδι τους προς μια εξαιρετική σταδιοδρομία. Επιθυμώ οι ημέρες έμπνευσης να συμβαίνουν 2 φορές κάθε χρόνο και να συμμετέχουν ωφελούμενοι του Δικτύου εξιστορώντας τις δικές τους ιστορίες έμπνευσης.

 

Ειρήνη Καρκανάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*