Εικόνα για Μ. Παχιαδάκη: Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής

Μ. Παχιαδάκη: Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής

Τα τελευταία 40 χρόνια ασχολείται με τον εθελοντισμό. Στην ζωή της έχει υιοθετήσει το τρίπτυχο «Θεός – Οικογένεια – Εθελοντισμός». Το όνομά της έχει συνδυαστεί με ένα σπουδαίο έργο.

Ο λόγος για την Μαρία Παχιαδάκη, πρόεδρος του Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού.

Τα prosopakritis συναντήθηκαν με την κ. Παχιαδάκη η οποία μίλησε για τις κακοποιημένες γυναίκες, τον εθελοντισμό αλλά και για το «Σπίτι των Αγγέλων».

PAXIADAKH1Πώς πήρατε την απόφαση να γίνεται πρόεδρος ενός Σωματείου που διαχειρίζεται τόσο λεπτά θέματα;

Αρχή μου είναι η φράση «Όταν θέλω μπορώ!»Στην ζωή μου έχω υιοθετήσει το τρίγωνο Θεός – Οικογένεια – Εθελοντισμός και αυτό το ενστερνίζομαι και το ακολουθώ. Μέσα από τον εθελοντισμό νιώθω καλύτερος άνθρωπος και στόχος μου είναι η ευαισθητοποίηση και άλλων ανθρώπων.

Οι Ηρακλειώτισσες τολμούν να μιλήσουν, κι αν ναι έρχονται έγκαιρα να ζητήσουν βοήθεια ή υπομένουν πολλά;

Δυστυχώς υπομένουν πολλά, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή κάτι θα αλλάξει και θα σταματήσει να υπάρχει αυτή η κατάσταση. Πολλές φορές όταν ένας άντρας ασκεί βία στη σύζυγό του και ο ίδιος χρήζει βοήθειας και ψυχολογικής υποστήριξης, αφού όλη αυτή η συμπεριφορά του απορρέει από κάποια αντίστοιχη προγενέστερη τραυματική εμπειρία που είχε ζήσει στο σπίτι του. Όμως η κακοποιημένη γυναίκα διστάζει να του προτείνει να επισκεφτούν μαζί κάποιον ειδικό. Για αυτό το λόγο έχουμε δημιουργήσει τη γραμμή SOS ,η οποία είναι χωρίς χρέωση. Μέσω αυτής της απρόσωπης επικοινωνίας, ελαφρώνουν την ψυχή τους. Πίσω από τις γραμμές υπάρχουν ψυχολόγοι και νομικοί σύμβουλοι.

Εσείς τι ακριβώς προσφέρετε στις γυναίκες αυτές;

Προσπαθούμε να τους δώσουμε κατευθυντήριες γραμμές, για να μην ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος. Οικονομική ενίσχυση δεν είναι εφικτό να τους παρέχουμε, ωστόσο  φροντίζουμε να  προμηθεύουμε εισιτήρια σε κάποιες γυναίκες, οι οποίες χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός πόλεως. Επιπλέον τις ενημερώνουμε τακτικά για τις ανακοινώσεις του ΟΑΕΔ, ώστε να τις βοηθήσουμε να βρουν κάποια δουλειά. Παράλληλα, τις βοηθάμε να βγάλουν κάποιο βιβλιάριο υγείας ή κάνουμε αιτήσεις σε υπηρεσίες που οι ίδιες δεν μπορούν να κάνουν μόνες τους και γενικότερα τους μαθαίνουμε ο,τιδήποτε μπορεί να τους φανεί χρήσιμο, για να προχωρήσουν στη ζωή τους. Το πιο σημαντικό ωστόσο που είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε εμείς είναι η ψυχολογική  εμψύχωση.

 

Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που βιώνει τέτοιες καταστάσεις;

Η γυναίκα πρέπει να έχει πάντα εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Να  προσπαθήσει θα βελτιώσει τη ζωή της. Να μην το βάζει κάτω.  Το μεγαλύτερο όπλο μας είναι η θέλησή μας. Και «όταν θέλω μπορώ». Αρκεί να πιστέψω ότι το θέλω. Να ξέρει  ότι όποτε νιώθει ένα βήμα πριν τον γκρεμό , υπάρχει η γραμμή SOS.

Πώς συντηρείται ο Ξενώνας Κακοποιημένης Γυναίκας;

Ο δήμος Ηρακλείου μας έχει παραχωρήσει το κτήριο για 20 χρόνια και θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε για αυτό. Από την άλλη, τα νοσοκομεία μας προσφέρουν φαγητό. Επιπλέον  από το 2004 παίρνουμε κάποια προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ και από αυτά επιβιώνουμε. Δεχόμαστε κάποιες ελάχιστες δωρεές-χορηγίες, ο κόσμος όμως δεν μπορεί πλέον να μας στηρίζει οικονομικά. Διοργανώνουμε ωστόσο εκδηλώσεις οικονομικού-φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με τις οποίες παράλληλα προσπαθούμε να διδάξουμε και να παράγουμε πολιτισμό. Λόγου χάρη, εδώ και έξι χρόνια, κάθε Μεγάλη Πέμπτη πηγαίνουμε στη Λότζια και βάφουμε αυγά με φυτικούς τρόπους, κάτι  το οποίο μάθαμε από τους παλαιότερους. Μ’ αυτόν τον τρόπο αναβιώνουμε την παράδοση. Μέσα σε 3 ώρες καταφέρνουμε να πουλήσουμε 5.000 αυγά, τα οποία προετοιμάζονταν όλη τη μεγαλοβδόμαδα από 50 άτομα.

Μετά από πολλές προσπάθειες έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα «Το σπίτι των Αγγέλων» στις Αρχάνες. Τι ακριβώς είναι;

«Το σπίτι των Αγγέλων» είναι μια πολύ σημαντική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία.  Θα φιλοξενούμε παιδιά 0-6 χρονών . Πρόκειται για τα παιδάκια που γεννιούνται στα νοσοκομεία και μένουν στα αζήτητα. Εμείς θα τα παίρνουμε και θα φροντίζουμε να βρίσκουμε κατάλληλες ανάδοχες οικογένειες. Δεν είναι σκοπός να τα κρατάμε. Θα βοηθάμε στην αναδοχή . Από τα έξι και μετά υπάρχουν τα ιδρύματα .Για τις ενδιάμεσες ηλικίες   0-6  δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα κάτι ανάλογο. Και πραγματικά έχει το λόγο του που γίνεται. Μακάρι να τα καταφέρουμε.

PAXIADAKH2Το «Σπίτι των Αγγέλων» έχει ολοκληρωθεί;

Δυστυχώς όχι. Αγοράσαμε με τον τηλεμαραθωνιο που κάναμε το οικόπεδο στις Αρχάνες περίπου 100.000 ευρώ και δαπανήσαμε περίπου  50.000 ευρώ στις άδειες και στα μπετα. Τώρα έχουμε σταματήσει. Μας υποσχέθηκαν πολλά αλλά δεν μας έδωσαν τίποτα. Τώρα περιμένουμε από τους Ελληνες ομογενείς της Αμερικής και του Καναδά.

Μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων σας δημιουργήσει και μια σχολή Εθελοντών. Περί τίνος πρόκειται;

Δημιουργήσαμε μια Σχολή Εθελοντών, όπου κάνουμε σεμινάρια και εκπαιδεύουμε προσωπικό. «Train the trainer» δηλαδή εκπαιδεύω τον εκπαιδευτή. Σε δέκα μέρες ήρθαν ογδόντα άνθρωποι, παρακολούθησαν πενήντα ώρες σεμινάρια, για να γίνουν εθελοντές. Όποιος ασχολείται με τον εθελοντισμό πρέπει να εξετάσει το γιατί το κάνει, τι προσδοκά, τι περιμένει από τον εθελοντισμό, τι δίνει και τι θέλει  να πάρει.

Εσείς πόσα χρόνια ασχολείστε με τον εθελοντισμό;

Είμαι 40 χρόνια στον εθελοντισμό. Για μένα είναι τρόπος ζωής πια. Πρέπει να βοηθάμε τους ανθρώπους .Σε όλα τα επίπεδα. Εμείς που ασχολούμαστε εκεί ,έχουμε δει και ζήσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια.  Σαν να κάνουμε βιωματικά εργαστήρια κάθε μέρα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει αν δεν το ζήσει. Και εμείς τα ζούμε εκ των εσω .Για να προσφέρεις, πρέπει να το αγαπάς. Αλλιώς δεν μπορείς να του δώσεις πνοή!

Αμαλία Αγγελάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*