Εικόνα για Μιχάλης Κοκοτάκης: Έκοψε το ποτό και βρήκε την ζωή που δεν… έζησε

Μιχάλης Κοκοτάκης: Έκοψε το ποτό και βρήκε την ζωή που δεν… έζησε

«Αυτό που με πληγώνει από την εποχή που ήμουν αλκοολικός είναι ότι έχασα πολλά χρόνια από τη ζωή μου και στέρησα πολλά πράγματα από τους οικείους μου».

Το παραπάνω δηλώνει ο Μιχάλης Κοκοτάκης στα prosopakritis, ο οποίο ήταν για πολλά χρόνια αλκοολικός και τώρα 11 χρόνια που βρίσκεται σε αποχή έχει ξαναβρεί τον εαυτό του και την οικογένειά του.

Η μαρτυρία του κ. Κοκοτάκη ολοκληρώνει τη σειρά δημοσιεύσεων του prosopakritis που αφορούν τον αλκοολισμό και τις συνέπειές του. Το 2003 μετά από ένα ισχυρό σοκ που του έδωσε η κόρη του αποφάσισε να κόψει το αλκοόλ και να δουλέψει με τον εαυτό του για να πατάξει από πάνω του – όπως ο ίδιος σημειώνει – την συμπεριφορά του αλκοολικού.

«Το να κόψεις το αλκοόλ δεν φτάνει. Το αλκοόλ σου βγάζει στην επιφάνεια τον «κακό εαυτό σου» και αυτή η συμπεριφορά πρέπει ν’ αλλάξει», επισημαίνει ο ίδιος.

Πόσα χρόνια βρίσκεστε σε αποχή από το αλκοόλ;

11 χρόνια σύνολο. Είχα όμως σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού. Το γνώριζα γιατί μου είχε δημιουργήσει και πάρα πολλά προβλήματα υγείας. Δεν θα είναι υπερβολικό να πω ότι είχα ένα μόνιμο κρεβάτι στο ΠΑΓΝΗ που κάθε τρεις και λίγο νοσηλευόμουν. Μάλιστα, είχα πάθει και παράλυση στο πόδι.

Δεν σας είχε ταρακουνήσει όλο αυτό;

Καθόλου. Είχα πάντα για παράδειγμα κάποιον που είναι χειρότερα από μένα. Ήξερα ότι είχα πρόβλημα αλλά ήμουν σίγουρος ότι εγώ θα είμαι ο τυχερός και δεν θα πάθω κάτι πολύ σοβαρό. Ακόμα και φίλους που είχα χάσει από το αλκοόλ έλεγα ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε μένα.

MIXALHSΤότε, πότε είπατε το «μέχρι εδώ»;

Με ταρακούνησε η κόρη μου. Ήταν το 2003 όταν την ημέρα γενεθλίων της κόρης μου, της αγοράζω ένα δώρο και της το δίνω. Το παίρνει και το πετάει στα σκουπίδια. Αντέδρασα και της ζήτησα το λόγο. Τότε μου λέει «δεν θέλω το δώρο σου, θέλω τον πατέρα μου». Αυτό ήταν. Ήταν η στιγμή που είπα ότι πρέπει να κάνω κάτι για να απαλλαχτώ από το πρόβλημα. Τυχαία λοιπόν βρήκα μία δομή, το Σύλλογο Επιστροφή, που δούλευε όμως με ένα άλλο σύστημα τότε. Δεν είχε τα κλαμπ οικογενειών αλλά δούλευε με τη μεθοδολογία των Ανώνυμων Αλκοολικών.

Εκεί πήγαιναν μόνο οι αλκοολικοί και έκοβαν το ποτό ενώ οι συγγενείς πήγαιναν σε άλλη ομάδα. Εκεί έμαθα να μην πίνω αλλά μόνο αυτό έμαθα. Όλη η υπόλοιπη συμπεριφορά μου ήταν ίδια, βίαιη, δεν με ενδιέφερε τίποτα. Ήμουν ο ίδιος που ήμουν όταν έπινα. Η μόνη διαφορά ήταν ότι δεν έβαζα αλκοόλ στον οργανισμό μου.

Το 2005 όμως ο Γιάννης Μουζάς και ο Σύλλογος Επιστροφή ανοίγει το πρώτο κλαμπ οικογενειών. Πήγα από περιέργεια την πρώτη φορά μαζί με τα παιδιά μου.

Εκεί άλλαξε η συμπεριφορά σας;

Ναι γιατί ακούγαμε ο ένας τον άλλον. Πιο πριν, υπήρχε άλλη ομάδα για τους αλκοολικούς άλλη για τους συγγενείς. Κι όσα λέγονταν εκεί μέσα δεν κοινοποιούνταν, προστατευόταν από το απόρρητο. Στα κλαμπ οικογενειών όμως μπήκαν όλα στο τραπέζι. Από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο. Εκεί έμαθα ότι η κόρη μου δεν ήθελε να μπαίνει στο αμάξι μου γιατί έτρεχα και φοβόταν. Έτσι σταμάτησα να τρέχω. Εκεί έμαθαν οι δικοί μου ότι δεν μου άρεσαν οι μπάμιες. Βασικά, εκεί μάθαμε να μιλάμε μεταξύ μας. Η οικογένειά μου ξαναδέθηκε. Τους ξαναβρήκα και με βρήκαν κι εκείνη. Στα κλαμπ μαθαίνεις να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος και να ακούς. Δεν φτάνει να κόβεις μόνο το ποτό αλλά να πατάξεις και από πάνω σου την συμπεριφορά του αλκοολικού.

Υπάρχουν στιγμές που φοβάστε τον υποτροπιασμό;

Και βέβαια. Μόλις πάψεις να φοβάσαι τότε την έχεις πατήσει. Γι’ αυτό και όποιος σταματήσει από τα κλαμπ οικογενειών έχει περισσότερες πιθανότητες να ξαναπιάσει το ποτήρι. Όταν είσαι εκεί μέσα ξαναζείς το πρόβλημα από την αρχή, θυμάσαι πώς ήσουν και πώς είσαι και δεν θέλεις να ρισκάρεις να επιστρέψεις στην παλιά ζωή σου.

Σας λείπει το ποτό;

Μέχρι στιγμής όχι. Ούτε καν το σκέφτομαι. Η αποχή από το ποτό μου έδωσε την οικογένειά μου πίσω αλλά και τον εαυτό μου. Επίσης δεν ξαναπήγα ποτέ στο γιατρό. Διορθώθηκαν όλα τα προβλήματα υγείας που είχα. Το κρεβάτι στο ΠΑΓΝΗ έμεινε ορφανό.

Πότε νιώσατε νηφάλιος; Μετά από πόσο καιρό αποχής;

Η νηφαλιότητα αργεί να έρθει. Σε εμένα ήρθε μετά από δύο χρόνια αποχής από το αλκοόλ. Τότε άρχισε να ελαττώνεται ο θυμός που αισθανόμουν και βασικά ν’ αρχίζω να ακούω τους άλλους. Κι αυτό οφείλεται στα κλαμπ οικογενειών με προβλήματα από το αλκοόλ. Εκεί αρχίζεις να φτιάχνεις την προσωπικότητά σου βήμα – βήμα. Ακόμα και τώρα ακούω τον άνθρωπο που έρχεται πρώτη φορά στα κλαμπ γιατί κάτι θα μου δώσει.

ALKOOL2Τι συμπεριφορά δημιουργεί το ποτό σ’ έναν άνθρωπο;

Στον καθένα λειτουργεί διαφορετικά. Πάντα όμως σου βγάζει αυτό που λέμε «κακό εαυτό».

Το ποτό κατ’ αρχήν βγάζει μία επιθετικότητα ενώ σίγουρα σε κάνει το βάλεις στην άμεση προτεραιότητά σου που έχει ως αποτέλεσμα οτιδήποτε άλλο να έρχεται σε δεύτερη μοίρα, οικογένεια, δουλειά κτλ.

Ποιες οι κυριότερες διαφορές που εντοπίζετε στον εαυτό σας πριν και μετά;

Στέρησα πολλά πράγματα από την οικογένειά μου κι αυτό το κατάλαβα όταν σταμάτησα να πίσω. Το μόνο που έκανα είναι να τους πετάω ένα πεντοχίλιαρο για να περάσουν την ημέρα τους και νόμιζα ότι αυτό αρκεί για να χτίσεις μία οικογένεια. Δεν έζησα καμία φάση των παιδιών μου. Δεν τα είδα να μεγαλώνουν που λέμε. Κι όταν μεγάλωσαν απλά δεν ερχόντουσαν στο σπίτι. Αλλά γιατί να έρθουν; Να δουν τι; Έναν πατέρα να βάζει φασαρία; Αυτό λοιπόν που βρήκα είναι η αγάπη.

Τι σας πληγώνει περισσότερο από το παρελθόν;

Τα χρόνια που έχασα γιατί είναι τα πιο άχρηστα. Το μόνο που κάναμε ήταν να χαλάμε και αυτούς που ήταν καλοί. Δεν φτάνει που χαλούσαμε την υγεία, την συμπεριφορά και τα λεφτά μας, χαλούσαμε και κάποιο υγειές στοιχείο που είχαμε, όπως αυτούς που μας αγαπούσαν.

Η επιμονή του αλκοολικού είναι άσχημη, βάζεις μία κασέτα με το εγώ μπροστά και δεν αφήνεις τον άλλον να πει το οτιδήποτε. Δεν ακούς.

Ο δρόμος του αλκοολικού είναι ένας μοναχικός δρόμος;

Έχει συγκεκριμένες παρέες, ομοϊδεατών. Είχα διαγράψει όλους όσοι δεν έπιναν. Ήμασταν ένας κύκλος 10 ατόμων.

Είναι πιο ευαισθητοποιημένοι οι νέοι στο θέμα του αλκοόλ;

Είναι πιο ευαισθητοποιημένα στα παιδιά της πόλης. Στα χωριά κυριαρχεί ακόμα η νοοτροπία ότι ένας άνδρας πρέπει να πίνει κι ότι είναι βαριά ποτήρια οι κρητικοί. Τους σπρώχνουν οι ίδιοι οι συγγενείς να πίνουν για να γίνει το “βάπτισμα” του αντρός. Κι αυτό βασικά γίνεται επειδή δεν υπάρχει η σωστή ενημέρωση κι όχι γιατί οι γονείς θέλουν το κακό των παιδιών τους. Γι’ αυτό η σωστή ενημέρωση είναι το Α και το Ω.

Σοφία Κωνσταντοπούλου

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*