Εικόνα για Μανώλης Μετζάκης

Μανώλης Μετζάκης

Ασχολείται με την φωτογραφία για παραπάνω από 25 χρόνια και μέχρι τώρα έχει καταφέρει να διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς με την μεγαλύτερη διάκριση για εκείνον να αποτελεί η ιδιότητα ως παγκόσμιος κριτής φωτογραφίας, ενώ είναι και πρόεδρος  της UPI ( United Photographers International) ενός παγκοσμίου σωματείου φωτογραφίας. Ο λόγος για τον Μανώλη Μετζάκη, μαθηματικό στο επάγγελμα, που τα τελευταία 14 χρόνια ήταν στο τιμόνι της ΕΦΕ Κρήτης που φέτος κλείνει 50 χρόνια ζωής  και είχε την χαρά να την δει να αυξάνει τα μέλη της και να γίνεται γνωστή εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Τα prosopakritis συνάντησαν τον Μανώλη Μετζάκη που μίλησε την ΕΦΕΚ, την εμπειρία τους ως πρόεδρος και την αγάπη που έχει ο ίδιος για το hobby του.

ΜΜ250 χρόνια Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας Κρήτης, μισός αιώνας ΕΦΕ. Ποια είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα της;
Είναι η εκπαιδευτική σχολή φωτογραφίας, που είναι ένα είδος πορτραίτου όπου απεικονίζονται ηλικιωμένα άτομα με το πέρασμα του χρόνου να φαίνεται στα πρόσωπα τους. Είναι σε μαύρο φόντο και έχουν φωτογραφηθεί με τέτοιο τρόπο που δεν φαίνεται καθόλου το σώμα, μονάχα το πρόσωπο τους.

 Τι έχει προσφέρει μέχρι τώρα στην Κρήτη και τι χρειάζεται ακόμα να προσφέρει η ΕΦΕΚ;
Έχει βγάλει εκατοντάδες καλλιτέχνες φωτογράφους η ΕΦΕΚ. Εκτός από το τμήμα της Τέταρτης, που έρχονται όλα τα μέλη της εταιρίας και παρακολουθούν τα σεμινάρια, από το 1992 οργανώνουμε τμήματα για αρχάριους φωτογράφους που συνολικά αυτά τα 22 χρόνια περίπου 100 άτομα βγαίνουν με πολύ καλή κατάρτιση όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι που αφορά τη φωτογραφία. Επίσης, κάνουμε πάρα πολλές εκθέσεις γύρω στις 4-5 το χρόνο σε διάφορα μέρη της Κρήτης, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Φέτος κάναμε μια έκθεση στην Ουκρανία, μια στα Χανιά, μια στο Ρέθυμνο, 4 στο Ηράκλειο και 2 παρουσιάσεις στην Μάλτα και Μυτιλήνη αντίστοιχα.
Όσον αφορά τα επόμενα χρόνια ελπίζω να μείνει το ίδιο μοτίβο. Τώρα αλλάζει και ο πρόεδρος, εγώ ήμουν 14 χρόνια, και αναλαμβάνει ο Πολυχρόνης Νικηφοράκης. Φαντάζομαι ότι θα δουλεύουμε με την ίδια όρεξη και τους ίδιους ρυθμούς. Ελπίζω να παράγουμε το ίδιο έργο , να βγάζουμε καλού φωτογράφους, να προωθήσουμε όσο περισσότερο την τέχνης της φωτογραφίας και να την μάθει περισσότερος κόσμος.

Εσείς, ως Μανώλης Μετζάκης, τι έχετε προσφέρει στην Εταιρία;
Νομίζω ότι βοήθησα στο να ανέβει μερικά σκαλιά η φωτογραφική εταιρία και να πάει μπροστά. Ήμασταν σε ένα χώρο με λίγα μέλη αρχικά και την περίοδο που ήμουν φοιτητής βοήθησα στο γίνουν αρκετοί φοιτητές μέλη της εταιρίας. Έτσι από 30 άτομα που ήταν ξαφνικά έγιναν 80. Από εκεί και πέρα με τη βοήθεια του διοικητικού συμβουλίου και όσων αγαπούν τη φωτογραφία καταφέραμε να είμαστε σήμερα 180 τακτικά μέλη, να γίνει γνωστή στο εξωτερικό με δική μου επιμονή η ΕΦΕ να βγει προς τα έξω και να ανέβει στην Αθήνα συμμετέχοντας σε μια έκθεση φωτογραφίας ώστε να αποκτήσει εξωστρέφεια, Ακόμα παρουσιάζοντας την ΕΦΕΚ σε πολλά μέρη του κόσμου σιγά σιγά άρχισε να γίνεται γνωστή και να φεύγει εκτός συνόρων.

MM4Πόσα χρόνια ασχολείστε με την φωτογραφία;
Ξεκίνησα το 1989 σαν φοιτητής. Εδώ όμως θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, είμαι μαθηματικός αυτό είναι το επάγγελμα μου και διατηρώ 2 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Η φωτογραφία είναι το hobby μου. Η αρχή έγινε πριν από 25 χρόνια και από το 1992 μπήκα στο ΔΣ στην θέση του γενικού εφόρου και από 2000-2014 στην θέση του προέδρου.

Πως προέκυψε η ενασχόλησης με αυτήν;
Η φωτογραφία μου αρέσει γιατί κρατώντας ένα «κουτάκι»  ΚΑΙ περπατώντας στο δρόμο κάτι που μπορεί να σου αρέσει σαν εικόνα έχεις την δυνατότητα να το αποθανατίσεις και να το κρατήσεις για μια ζωή. Αυτό ήταν που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και ξεκίνησα, στην πορεία είδα ότι μου έβγαινε. Όσο έβλεπα ότι οι φωτογραφίες μου αρέσουν και το κάνω καλά αυτό με απορροφούσε. Ύστερα τα πρώτα βραβεία και γλυκάθηκα και συνεχεία στην προσπάθεια για κάτι παραπάνω. Το ένα φέρνει το άλλο, πάντα χωρίς βιασύνη και συγκεκριμένο στόχο. Δεν περίμενα ότι θα πάρω ποτέ τον μεγαλύτερο φωτογραφικό τίτλο, ούτε και ότι θα γινόμουν πρόεδρος την ΕΦΕΚ.

 Ποιο είδος φωτογραφίας σας αρέσει περισσότερο;
Στην φωτογραφία δεν σνομπάρω τίποτα, μου αρέσουν όλα τα είδη. Μου αρέσει όμως ιδιαιτέρα η σκηνοθετημένη φωτογραφία, δηλαδή να μου έρθει μια ιδέα, να βρω το χώρο της φωτογράφισης, πως θα στήσω, τα μοντέλα μου, τα ρούχα και να στήσω όλο το σκηνικό. Αυτό το είδος απολαμβάνω να κάνω.

Ποιο είδος αρέσει περισσότερο στον κόσμο;
Δυστυχώς με την νέα ψηφιακή εποχή ο κόσμος δεν προβληματίζεται και κάνει περισσότερο τουριστική φωτογραφία. Μαθαίνει 5 πράγματα και μαζί με την φωτογραφική μηχανή ή με το κινητό του αποθανατίζει στιγμές δρόμου και τοπία. Ο κόσμος αρέσκεται να κάνει απλές αποτυπώσεις ενός μέρους.  Ενώ, με τις κατάλληλες γνώσεις θα μπορούσε να τραβάει και άλλα πιο ενδιαφέροντα είδη.

Ποια είναι η διαφορά ενός επαγγελματία με ένα ερασιτέχνη φωτογράφο;
Ο επαγγελματίας ζει από αυτό και είναι υποχρεωμένος πολλές φορές να κάνει πράγματα που δεν του αρέσουν ή να δώσει και φωτογραφίες που δεν του αρέσουν. Δηλαδή ένα επαγγελματίας φωτογράφος που θα καλύψει ένα γάμο μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία που για τον ίδιο να μην είναι καλή, αλλά να αρέσει πολύ στην νύφη. Ένας ερασιτέχνης φωτογράφος από την άλλη αν δεν του αρέσει μια φωτογραφία μπορεί και να μην την δείξει καθόλου. Αυτή είναι  η βασική διαφορά οτι ο ερασιτέχνης προσεγγίζει το θέμα του πολύ διαφορετικά, διότι δεν έχει την επαγγελματική υπόσταση.

————————–

Η φωτογραφία μου αρέσει γιατί κρατώντας ένα «κουτάκι»  
ΚΑΙ περπατώντας στο δρόμο κάτι που μπορεί να σου αρέσει
σαν εικόνα έχεις την δυνατότητα να το αποθανατίσεις και να το κρατήσεις για μια ζωή.

Τι διαφορετικό βλέπει ένας φωτογράφος μέσα από τον φακό που δεν βλέπουν οι υπόλοιποι;
Ο απλός άνθρωπος περιπατάει και κοιτάζει γύρω του τα πράγματα ακριβώς όπως είναι. Ενώ, ο φωτογράφος βλέπει καρέ. Φανατιστείτε ότι κρατάμε ένα χαρτόνι σε σχήμα παραλληλογράμμου συνεχώς στο μάτι μας.  Αυτό πολλές φορές μπορεί να μας κάνει δυστυχισμένους, διότι στις διακοπές μας πολλές φορές δεν θα κοιτάξουμε να απολαύσουμε την βόλτα μας αλλά θα κρατάμε 2 μηχανές και θα προσπαθούμε να μην μας ξεφύγει τίποτα.
Είναι ένα άγχος που έχει ο φωτογράφος να μην χάσει τη στιγμή και καταλήγει να μην απολαύσει την στιγμή.

MM3  Εσείς τι προτιμάτε;
Προτιμώ να αποθανατίσω την στιγμή και να την δω μετά. Αυτό δεν ξέω αν πρέπει να χαίρομαι ή να λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι είναι. Τις προάλλες  παραδείγματος χάριν έγινε μπροστά μου κινηματογραφική σύλληψη 2 ανθρώπων που ένας οπλοφορούσε. Εκείνη την στιγμή δεν σκέφτηκα να δω τι έγινε αλλά να στήσω την μηχανή, να φωτογραφίσω και θα έβλεπα  μετά τι έγινε. Δεν σκέφτηκα στιγμή ότι μπορεί να κινδυνεύω μόνο να τραβήξω γρήγορα μια καλή λήψη.

 Τον τελευταίο καιρό η φωτογραφία έχει γίνει το αγαπημένο hobby όλων, κυρίως με την χρήση κινητών και προγράμματα επεξεργασίας. Αυτό τους καθιστά και φωτογράφους;
Όσοι ασχολούνται με την φωτογραφία μόλις δουν μια εικόνα καταλαβαίνουν τον βαθμό δυσκολίας της λήψης, τι φίλτρα χρησιμοποιηθήκαν και τι χρειάστηκε να κάνε ο φωτογράφος. Αυτά συνήθως αρέσουν στους γονείς και στους φίλους, όμως δεν έχουν καμία καλλιτεχνική υπόσταση. Είναι ένα παιχνίδι με ένα κλικ και με την βοήθεια των προγραμμάτων επεξεργασίας.

Οι Ηρακλειώτες ασχολούνται με την φωτογραφία;
Το Ηράκλειο έχει μεγάλη παράδοση στην φωτογραφία, Υπάρχει αρκετός κόσμος που ξέρει καλή φωτογραφία και ασχολείται πολύ. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν το έχουν εκμεταλλευτεί όλα αυτά τα χρόνια οι Αρχές μας. Θα μπορούσαμε να έχουμε φτιάξει κάλλιστα πάρα πολλά πράγματα στον χώρο της φωτογραφίας στο Ηράκλειο, αλλά όποτε χτυπούσαμε την πόρτα των αρχών την βρίσκαμε κλειστή. Γενικώς ο Ηρακλειώτης έχει τάση προς τα καλλιτεχνικά, αλλά στην πόλη μας δεν δίνεται χώρος στον πολιτισμό.

 Χρειάζεται ένας φωτογράφος κάποιου είδους εκπαίδευση για να μάθει να τραβά σωστές φωτογραφίες;
Ναι βεβαία και χρειάζεται, πρέπει ξεκινώντας να έχει της βασικές γνώσεις της φωτογραφίας.  Πρέπει να έχει μια καλή μηχανή, που μπορεί αν την κρατήσει από 5 έως 10 χρόνια. Αυτό που χρειάζεται ένα; Φωτογράφος είναι να συνεχίζει να εξελίσσεται και να ανεβαίνει σκαλοπάτια, να δείχνει συνεχώς δείγματα της δουλειά του.

923514_538969186222822_832398637_n

Τι κάνει ένα φωτογράφο αναγνωρισμένο;
Ένας φωτογράφος θεωρείται αναγνωρισμένος όταν υπάρχει μια θετική εξώθεν μαρτυρία, από ανθρώπους του χώρου και κυρίως φωτογράφου του εξωτερικού που διαφέρει η κουλτούρα μας. Επίσης, όταν έχει το δικό το

υ προσωπικό στυλ, ώστε βλέποντας κάποιος μια φωτογράφει να αναγνωρίσει αμέσως σε ποιον ανήκει.  Το δικά μου χαρακτηριστικά είναι τα λευκά ρούχα και τα γεώδη χρώματα.

Πιστεύετε ότι μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις;
Όχι χίλιες μόνο αλλά πολλά εκατομμύρια.  Το σημαντικό είναι ότι όταν ο φωτογράφος τραβά μια φωτογραφία έχει κάτι στο μυαλό και θέλει να το κοινωνήσει με τους θεατές. Όμως ο κάθε θεατής ίσως να μην το εκλάβει το ίδιο βαθιά όπως ο φωτογράφος ή να του γεννηθούν διαφορετικά συναισθήματα βλέποντας τη φωτογραφία.

Ποιο είναι το φωτογραφικό σας όνειρο που δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμα;
Δύσκολη ερώτηση. Υπάρχουν πλάνα αλλά δεν θα ήθελα να μπω στην διαδικασία να αποκαλύψω κάτι. Είμαι σε φάση εξερεύνησης και δεν ήθελα να πω κάτι που ίσως δεν πραγματοποιηθεί. 

 Όσον αφορά την ΕΦΕ Κρήτης;
Αυτή τη στιγμή είμαστε το πιο δραστήριο φωτογραφικό σωματείο σε όλη την Ελλάδα, έχουμε 25 φωτογράφους που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς. Κάνουμε αρκετές εκθέσεις κάθε χρόνο και προσπαθούμε να προσφέρουμε σεμινάρια υψηλού επιπέδου στα μέλη μας.  Το όνειρο μου είναι αν συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο και η ΕΦΕ Κρήτης να συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία.

 Ειρήνη Καρκανάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*