Εικόνα για Ε. Σακλαμπάνη: Οι Κρητικοί δεν κακοποιούν ζώα, υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά

Ε. Σακλαμπάνη: Οι Κρητικοί δεν κακοποιούν ζώα, υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά

«Κανένα ανθρώπινο πλάσμα δεν μπορεί να κάνει σε ένα άλλο τη δωρεά του ειδυλλίου. Μόνο το ζώο μπορεί, επειδή δεν το έδιωξαν από τον Παράδεισο» έγραψε ο Κούντερα κατά τον προηγούμενο αιώνα και φαίνεται ότι δεν έχει κι άδικο.
Η συνύπαρξη του ανθρώπου με τα ζώα έχει περάσει από πολλά στάδια. Μέχρι και τις πιο πρόσφατες δεκαετίες τα ζώα θεωρούνταν ψυχές δεύτερης κατηγορίας. Η οποιαδήποτε φροντίδα και δραστηριότητα γι” αυτά, βασιζόταν κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και τα ζώα αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είχε προβλέψει, ότι «κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα βλέπουν τη δολοφονία των ανθρώπων, όπως βλέπουν τη δολοφονία των ανθρώπων».

ζωα2
Αυτά τα κρούσματα και την κακοποίηση των ζώων έρχεται να αντιμετωπίσει η Ζωόφιλη Δράση ένα μη Κερδοσκοπικό Σωματείο.
Η πρόεδρος του Σωματείου κ. Έλσα Σακλαμπάνη μίλησε στα prosopakritis για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν σαν σωματείο, αλλά και προσωπικά.

ζωα11
Πόσο δύσκολο είναι η δουλειά της προέδρου της Ζωόφιλης Δράσης;
Το σωματείο ιδρύθηκε το 1998 από πέντε ζωόφιλους και είμαι αντιπρόεδρος 13 χρόνια. Απέφευγα συστηματικά να γίνω πρόεδρος, γιατί γνώριζα το πόσο ψυχοφθόρα είναι αυτή η θέση. Φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εκκρεμούν σαράντα δίκες!
Όταν γίνονται καταγγελίες και πηγαίνουμε να εξακριβώσουμε τι συμβαίνει, οι ιδιοκτήτες των ζώων μας αντιμετωπίζουν άσχημα και επιθετικά. Έχουν υπάρξει στιγμές, που μας έχουν απειλήσει και έχω φοβηθεί και για μένα την ίδια.
Παράλληλα το τηλέφωνο μου χτυπάει 24 ώρες το 24ωρο για απίστευτα πράγματα. Ξέρετε πόσο γερό στομάχι χρειάζεται να παλεύεις γι” αυτό;
Φανταστείτε ότι δεν έχω facebook γιατί θέλω να αποφεύγω όση φθορά μπορώ.
Οι Ηρακλειώτες είναι ευαισθητοποιημένοι; Νοιάζονται για τα ζώα;
Σε σχέση με άλλα χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα. Πριν κάποια χρόνια, όταν ταΐζαμε κάποιο ζώο μας χλεύαζαν και μας θεωρούσαν γραφικούς. Κάποια στιγμή μάλιστα κάποιος μου φώναξε όταν έβαζα φαγητό σε ένα σκυλάκι: «Δεν πας να ταΐσεις κανένα παιδάκι;»
Καταλάβατε νοοτροπία; Γιατί το να φροντίζω κάποιο ζώο να αναιρεί το ότι βοηθάω και συνανθρώπους μου;
Τώρα ευτυχώς ο κόσμος νοιάζεται. Οι άνθρωποι στις γειτονιές ταΐζουν αδέσποτα και όταν συμβεί κάτι μας ειδοποιούν ή τηλεφωνούν στο Δήμο.
Επίσης να τονίσω ότι έχουμε άριστη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΜΑΚ. Όποτε χρειαστεί ν” απεγκλωβιστεί κάποιο ζώο, οι άνθρωποι σπεύδουν να βοηθήσουν.
Στο σημείο αυτό όμως, θα ήθελα να πω ότι θα έπρεπε να γίνει κάτι πιο οργανωμένο από το κράτος, ώστε να καλλιεργηθεί στους νέους ανθρώπους η αγάπη και το ενδιαφέρον για το ζώο. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με κάποιο μάθημα που θα καθιερώνονταν στα σχολεία. Έτσι οι άνθρωποι, από πολύ μικροί θα συνειδητοποιούσαν το ρόλο των ζώων στη ζωή μας και μεγαλώνοντας θα είναι πιο ευαισθητοποιημένοι.

ζωα5
Κάποια έρευνα έδειξε, ότι η Κρήτη είναι μια περιοχή, όπου η κακοποίηση των ζώων είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με άλλες περιοχές. Σας προβλημάτισε αυτό;
Εμένα θα μου επιτρέψετε να την αμφισβητήσω αυτή την έρευνα. Είμαι στα πράγματα και ξέρω. Δεν είναι τόσα πολλά τα περιστατικά για να μας κατατάσσουν σε τέτοιο επίπεδο.
Περιστατικά κακοποίησης ταλανίζουν όλη τη χώρα. Δεν είναι προνόμιο της Κρήτης. Οι Κρητικοί δεν είναι κακοποιητές. Υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά τέτοιας συμπεριφοράς. Στην πλειοψηφία οι Κρητικοί χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Τους φιλόζωους και τους ανθρώπους με άγνοια. Εκεί πάνω δουλεύουμε εμείς, ώστε να ενημερώνονται όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι.

ζωα9
Χρήματα για το έργο σας πώς βρίσκετε; Το Κράτος σας προσφέρει κάτι;
Το Κράτος δεν μας δίνει τίποτα. Υποτίθεται πως τα αδέσποτα είναι θέμα του Δήμου. Ευτυχώς υπάρχει το κυνοκομείο του Δήμου Ηρακλείου και λειτουργεί άριστα. Είναι το μοναδικό σε όλη την Κρήτη. Κρατικές επιχορηγήσεις δεν παίρνουμε. Κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις, όπως είναι τα δυο παζάρια μας τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, καθώς και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Σωματείου μας. Έτσι συγκεντρώνουμε κάποια χρήματα και επιβιώνουμε ως σωματείο. Επίσης έχουμε τοποθετήσει κουμπαράδες σε κάποια μαγαζιά της πόλης και ότι μαζέψουμε και από κει.
Τα χρήματα αυτά επαρκούν; Είναι μεγάλο το κόστος να συντηρείτε τα ζώα.
Είναι δύσκολα τα πράγματα. Πολλές φορές βάζουμε και από την τσέπη μας. Για να καταλάβετε, προχθές με πλησίασε κάποιος εθελοντής του σωματείου και μου ζήτησε να του αγοράσω μια τυρόπιτα για να φάει! Εγώ ξαφνιάστηκα και τον ρώτησα τι συμβαίνει και τότε μου είπε:
«Κα Έλσα όλα μου τα λεφτά φεύγουν σε τροφές για τα αδέσποτα ζώα που ταΐζω. Είμαι σε πολύ κακή κατάσταση.»

ζωα7
Συνήθως τα προβλήματα και οι καταγγελίες που αντιμετωπίζετε, σε τι αφορούν;
Οι καταγγελίες που συνήθως γίνονται, αφορούν κακοποιημένα ζώα, τα οποία τα έχουν κακοποιήσει οι ιδιοκτήτες τους. Άλλες αφορούν σε ζώα νηστικά που είναι δεμένα σε ντεπόζιτα, παλιά βαρέλια, κλπ, αφημένα στις τύχες τους να πεθάνουν.
Κάποιες φορές κάποιοι ξενοικιάζουν το διαμέρισμα τους και αφήνουν τα ζώα μέσα, καταδικασμένα να πεθάνουν. Και εμείς ξεκινάμε σαφάρι, για να βρεθούν οι ιδιοκτήτες και να τιμωρηθούν. Είναι τρομερό! Νομίζουν ότι δεν θα τους ανακαλύψουμε και εγκαταλείπουν τα ζώα, όπως αφήνεις ένα έπιπλο βεράντας, που δε θέλεις πια…
Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθώ στα σκυλιά που εγκαταλείπουν και εμείς τα μαζεύουμε. Μια φορά βρήκαμε μια κούτα με έντεκα κουτάβια.

ζωα8
Είναι δεδομένο ότι αντιμετωπίζετε πολύ σκληρές καταστάσεις. Ποια υπόθεση σας συντάραξε;
Φυσικά η υπόθεση που με έκανε να τα χάσω, ήταν η πρόσφατη ιστορία με το διαμέρισμα – κολαστήριο λόγω των πολλών ζώων που βρέθηκαν εκεί. Ήταν πολύ ψυχοφθόρα υπόθεση. Φανταστείτε φτάσαμε στο διαμέρισμα και η μυρωδιά ήταν τόσο άσχημη και έντονη, που πολλοί αρνήθηκαν να μπουν μέσα.
Εμείς που μπήκαμε μέσα, αντικρίσαμε ένα απίστευτο θέαμα με υποσιτισμένα ζώα, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Βρήκαμε σκυλιά, γάτες, κότες, ένα κουνέλι και 1 παραδείσιο πουλί. Τα ζώα αυτά θα πέθαιναν.
Αφού φύγαμε, την επόμενη μέρα το πρωί, με πήρε ο εισαγγελέας τηλέφωνο και μου είπε ότι μάλλον υπάρχουν και άλλα ζώα. Υπήρχαν λοιπόν τρεις γάτες μέσα στο σπίτι, που από τα σκουπίδια και τη βρωμιά δεν τις είδαμε.
Άλλο ένα πολύ πρόσφατο περιστατικό (πριν λίγες μέρες) συνέβη στο δρόμο του ΠΑΓΝΗ. Δυο παιδιά 15 χρονών είδαν μια κυρία η οποία είχε δέσει από τον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου της ένα σκυλί και το έσυρε στο δρόμο. Το σκυλί είχε γδαρθεί, ήταν μέσα στα αίματα, σε κακή κατάσταση. Της έκαναν παρατήρηση και πήραν τον αριθμό κυκλοφορίας της. Τώρα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη. Να τονίσω ότι πρόκειται για μια κυρία πολύ μορφωμένη.
Πρέπει να καταλάβουμε, ότι πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Με τα “like” δεν αλλάζει η κατάσταση. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τα ζώα. Να τα σεβόμαστε. Είναι αναπόσπαστο μέρος του πλανήτη και της ζωής μας.
Και επίσης πρέπει όλοι να καταλάβουν, ότι το έργο μας ως σωματείο δεν το κάνουμε από καπρίτσιο, αλλά για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας.

Αμαλία Αγγελάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*