Εικόνα για Εράν: «Είμαστε ερωτευμένοι με τα τραγούδια που παίζουμε»

Εράν: «Είμαστε ερωτευμένοι με τα τραγούδια που παίζουμε»

Είναι καλοί φίλοι και πέρα από συνεργάτες. Αγαπούν την παραδοσιακή μουσική και  έχουν μεράκι για αυτό που κάνουν. Τον τελευταίο ένα χρόνο δημιούργησαν το δικό τους συγκρότημα με όνομα Εράν, που σύμφωνα με τους ίδιους σηματοδοτεί  τον έρωτα που έχουν για τη μουσική και τα τραγούδια τους.

Το σχήμα αποτελείται από τον Νεκτάριο Παχαιδάκη, την Κυβέλη Σέργιου και τον Αντώνη Μανουσάκη, που μας μιλούν για τους λόγους που τους οδήγησαν να φτιάξουν αυτό το μουσικό σχήμα, την κρητική παράδοση και μουσική, αλλά και την δισκογραφία του σήμερα.

Πόσα χρόνια μετρά το μουσικό σχήμα Εράν ;

Σαν σχήμα είμαστε σχεδόν ένα χρόνο , σαν μουσική παρέα βρισκόμαστε και γνωριζόμαστε από παλαιότερα .  Το σχήμα γεννήθηκε από την ανάγκη μας να δώσουμε μια ταυτότητα στη μουσική μας και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα στον κοινό τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε μέσα από τη μουσική. Αντιληφθήκαμε ότι υπάρχουν μεταξύ μας πολλά κοινά και ταιριαστά στοιχεία στον τρόπο που αισθανόμαστε την παραδοσιακή μουσική του τόπου μας αυτό ήταν ουσιαστικά που μας έσμιξε.

Νεκταριος ΠαχιαδακηςΕράν από εράω-ερώ. Το να αγαπάς δηλαδή, πώς το επιλέξατε;

Η λέξη εράν ακούγεται άγνωστη και ίσως ξένη, όμως είναι αρχαία ελληνική και κρύβεται μέσα σε λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως έρωτας, ερωτευμένος, ερασιτέχνης κ.α.. Είναι το απαρέμφατο του εράω-ερώ που σημαίνει να ερωτεύεσαι, να αγαπάς με πάθος. Και ο έρωτας δεν απευθύνεται μόνο σε πρόσωπα. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης  να είναι ερωτευμένοι με τη φύση,  τη μουσική ή και οποιαδήποτε τέχνη αλλά και με οτιδήποτε στη ζωή τους γεμίζει και τους παθιάζει ! Νιώσαμε ότι η ονομασία αυτή μας αντιπροσωπεύει γιατί αγαπάμε με πάθος οτιδήποτε μας δίνει ερέθισμα για να δημιουργούμε και να εκφραζόμαστε  κι έτσι  είμαστε ερωτευμένοι με τα τραγούδια που παίζουμε. Άλλωστε και τα περισσότερα από αυτά  είναι κατεξοχήν ερωτικά και είναι γραμμένα από ανθρώπους που είχαν και έχουν πολύ πάθος.

Πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσει μια ταυτότητα ένα τοπικό συγκρότημα ;

Είναι το ίδιο δύσκολο όπως ένας πραγματικά επιτυχημένος και ευτυχισμένος γάμος!

Χρειάζεται να υπάρχει κοινή αίσθηση και αισθητική της μουσικής  και  πίστη στην αξία της μουσικής αυτής συμπόρευσης. Εμείς απλά παίζουμε τα τραγούδια που συγκινούν εμάς τους ίδιους, ανεξάρτητα από το αν είναι «εμπορικά» ή όχι . Η ταυτότητά μας είναι αυτή, δηλαδή οι επιλογές μας.

Ποιες είναι οι επιρροές σας ;

Δύσκολη ερώτηση. Επιρροές δέχεται ο καθένας και πριν ακόμα γεννηθεί, από την κοιλιά της μάνας του . Οτιδήποτε έχουμε ακούσει, έχουμε ζήσει και αισθανθεί επηρεάζει τις επιλογές μας και την κάθε έκφρασή μας μέσω της μουσικής και όχι μόνο.  Ίσως να φέρουμε επιρροές ακόμα και από το μινωικό πολιτισμό και την αρχαία Ελλάδα. Ο τόπος που γεννιέσαι, τα ακούσματα, η φύση, οι άνθρωποι γύρω  σου , τα ήθη και τα έθιμα που έχεις γνωρίσει, όλα αυτά και άλλα πολλά επηρεάζουν την έκφρασή  σου. Και φυσικά έχουμε βαθιά επηρεαστεί από τους «πρωτομάστορες» , τους πιο αυθεντικούς εκφραστές της παράδοσής μας κατά τη γνώμη μας . Επίσης έχουμε επηρεαστεί πολύ από  παραδοσιακά ακούσματα και από την υπόλοιπη Ελλάδα και  τη Μικρασία.

Κυβελη ΣεργιουΠιστεύετε ότι η κρητική μουσική έχει τη θέση που της αξίζει στην Κρήτη ;

Πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ τυχεροί γιατί η κρητική μουσική είναι ολοζώντανη και πρωταγωνιστεί σε όλες τις μεγάλες και μικρές στιγμές των ανθρώπων που βρίσκονται στην Κρήτη. Υπάρχει πληθώρα μουσικών που ασχολούνται με την κρητική μουσική, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.  Θα ήταν πολύ καλύτερα αν και οι τοπικοί φορείς, οι σύλλογοι  αλλά και οι άνθρωποι της Κρήτης  στήριζαν περισσότερο την πραγματική  παράδοσή μας , την προσπάθεια να διατηρηθεί και να εξελιχθεί με σεβασμό και ευαισθησία και να της δώσουν προβάδισμα  .Πιστεύουμε ότι η παραδοσιακή μουσική  είναι καλό να εξελίσσεται αλλά όχι να  μεταλλάσσεται  βίαια και επιτηδευμένα.

Μπορεί ένας καλλιτέχνης σήμερα να ζήσει αξιοπρεπώς από την τέχνη ή χρειάζεται κι άλλη δουλειά ;

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Δυστυχώς είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να ζήσουν μόνο από την τέχνη στις μέρες μας και ειδικά από τη μουσική. Όχι βέβαια ότι είναι κάτι ακατόρθωτο. Οι δισκογραφικές εταιρίες που λίγο ή πολύ στήριζαν τους μουσικούς στο παρελθόν, σήμερα έχουν σχεδόν αφανιστεί και ο κόσμος δεν έχει πλέον την οικονομική ευχέρεια να διαθέσει αρκετά χρήματα για τη διασκέδασή του, πόσο μάλλον όταν αγωνίζεται να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Και παλιότερα όμως και σε καλύτερες εποχές  το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιτεχνών είχαν και άλλο επάγγελμα , όπως ο Μουντάκης, ο Σκορδαλός, ο Κλάδος,  ο Καραβίτης, ο Λαγός, ο Φουσταλιέρης  και πολλοί άλλοι μεγάλοι μουσικοί.

Τα τελευταία  χρόνια που έπεσε το όλο σύστημα της ελληνικής δισκογραφίας, πώς μπορεί ένας καλλιτέχνης να γίνει γνωστός ;

Πιστεύουμε ότι όταν ένας καλλιτέχνης δουλέψει πολύ , με πίστη και σεβασμό σ’ αυτό που κάνει, αργά ή γρήγορα κάποια στιγμή θα γίνει γνωστός. Μπορεί να κατέρρευσαν οι δισκογραφικές εταιρίες αλλά σήμερα έχουμε το ίντερνετ και τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , όπου η πληροφορία διαδίδεται ταχύτατα και μπορεί να βοηθήσει ένα νέο καλλιτέχνη αν το αξίζει και έχει κάτι να πει.

Ποια είναι η σχέση των Ηρακλειωτών με τη μουσική ;

Αντωνης ΜανπουσακηςΗ σχέση των Ηρακλειωτών με τη μουσική έχει τις ρίζες της στην Κνωσσό και το μινωϊκό πολιτισμό. Από τότε οι Κρητικοί συνόδευαν  γιορτές , εκδηλώσεις της καθημερινότητας, τον πόλεμο ακόμα και το θάνατο με μουσική και χορό. Με επιρροές από το Βυζάντιο, την Ενετοκρατία  αλλά και με νεότερες επιρροές από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες , η μουσική στο Ηράκλειο ενσωματώνει αρώματα Ανατολής και Δύσης.

Οι Ηρακλειώτες αγαπάνε  τη μουσική όπως είναι φυσικό. Υπάρχουν πολλοί  μερακλήδες που αγαπούν και έχουν ανάγκη από την καλή μουσική και δε χάνουν ευκαιρία να πάνε και να διασκεδάσουν χορεύοντας, τραγουδώντας ή ως  καλοί ακροατές. Πάρα πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τη μουσική. Φυσικά ένα μέρος του πληθυσμού του Ηρακλείου προτιμά να ακούει   μουσική που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως πιο εμπορική είτε είναι παραδοσιακή είτε σύγχρονη όπως άλλωστε γινόταν πάντα.

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια ;

Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά με αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια , κρητικά, μικρασιάτικα αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας  και κάποιες δικές μας συνθέσεις  και αυτό είναι για μας μια μεγάλη πρόκληση. Θέλουμε να καταφέρουμε να αποδώσουμε τα παλιά τραγούδια με το δικό μας τρόπο χωρίς όμως αυτά να χάσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους αλλά και να εναρμονίσουμε μ’ αυτά τις δικές μας συνθέσεις.  Επίσης, θα συμμετέχουμε στο πασίγνωστο σε όλους φεστιβάλ στο Χουδέτσι και στο πρώτο φεστιβάλ κρητικής μουσικής  στην παραλία της Ψαρομούρας και τον Αύγουστο θα έχουμε   τη συναυλία μας στο μικρό κηποθέατρο .Σίγουρα θα  προκύψουν και κάποιες  έκτακτες  βραδιές σε διάφορα  «στέκια» στο Ηράκλειο και αλλού…

Ειρήνη Καρκανάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία γνώμη για το “Εράν: «Είμαστε ερωτευμένοι με τα τραγούδια που παίζουμε»

  1. nektarios pachiadakis είπε

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*