Εικόνα για Δημήτρης Ζαχαριουδάκης: 24 χρόνια Χαΐνης

Δημήτρης Ζαχαριουδάκης: 24 χρόνια Χαΐνης

zacharioudakis-bannerΠολλοί τον γνωρίζουν  ως μέλος του συγκροτήματος των Χαΐνηδων, που μετρά 24 χρόνια ζωής, αλλά λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν ότι έχει σπουδάσει φυσική και σύμφωνα με τον ίδιο όχι απλά συνδυάζονται αλλά έχουν και κοινούς κώδικες.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Ζαχαριουδάκη ιδρυτικό μέλος των Χαΐνηδων, που μιλά στα prosopakritis για τα πρώτα του βήματα στην μουσική, το συγκρότημα και την εξέλιξη μέχρι σήμερα, αλλά και πως η κρίση επηρεάζει την μουσική.

Τα prosopakritis συνάντησαν τον Δημήτρη Ζαχαριουδάκη, ο οποίος μας μιλά για την μουσική πορεία του.

Πως ξεκινήσατε το ταξίδι σας στην μουσική;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μουσική, ως μαθητής της πρώτης γυμνασίου, στην σχολή κιθάρας του Νίκου Φρουδαράκη.  Μετά στο πανεπιστήμιο γνώρισα τον Δημήτρη Αποστολάκη και έγινε το πράγμα πιο σοβαρό ας πούμε.

Ποια η σημασία του  ονόματος του σχήματος;

Οι Χαΐνηδες ήταν αυτοί που έβγαιναν στα βουνά επί Τουρκοκρατίας και πολεμούσαν του Τούρκους. Ήήταν ας πούμε οι ανυπότακτοι που δεν ήθελαν να ζουν κάτω από τον τούρκικο ζυγό. Βεβαία με τα χρόνια η λέξη πήρε μια αρνητική έννοια και σήμερα με την λέξη Χαΐνης εννοούμε τον ρέμπελο. Εμάς μας άρεσε αυτή η διπλή σημασία της λέξης και για αυτό θεωρώ ότι το επιλέξαμε.

Εσείς σαν σχήμα αισθάνεστε ανυπότακτοι;

Εμείς όταν ξεκινήσαμε ήμασταν έξω από τα συμβατικά και τις νόρμες της εποχής. Αυτό που κάναμε δεν ήταν ούτε κρητική παραδοσιακή μουσική με τον τρόπο που παίζονταν τότε, αλλά ένα δικό μας ιδίωμα. Άρα, ήμασταν λίγο διαφορετικοί από αυτά που επικρατούσαν την εποχή του ξεκινήματος μας και μας ταίριαζε αυτό το χαΐνικο.

mousikorama_xainides_001Ένας φυσικός που έγινε…. Χαΐνης. Πως συνδυάζονται;

Είναι διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά έχουν κοινούς κώδικες και τα δύο βασίζονται στα μαθηματικά. Η μουσική έχει κανόνες, αρμονία και η φυσική ψάχνει να βρει τους κανόνες, την αρμονία και την συμμετρία του σύμπαντος.  Πιστεύω ότι στο βάθος όλα συνδυάζονται και όχι μόνο αυτά τα δύο, αλλά ότι κάνει κάποιος με την καρδιά του. Είναι πράγματα που και εγώ αλλά και ο Δήμητρης Αποστολάκης, φυσικός επίσης,  αγαπάμε και τα έχουμε μέσα μας. Προσπαθούμε τα καλά του ενός να τα ενσωματώνουμε στο άλλο και τις γνώσεις που μας προσφέρει το ένα να τις χρησιμοποιούμε για το άλλο.

Ύστερα από 24 χρόνια ζωής στους Χαΐνηδες, εξακολουθείτε να παραμένετε Χαΐνης;
Αισθάνομαι τον ίδιο ενθουσιασμό, όπως την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε. Όλα αυτά τα χρόνια όμως έχουμε κερδίσει σε ωριμότητα και έχουμε κάνει πολλά πράγματα που στην αρχή φάνταζαν άπιαστα. Οι Χαΐνηδες είμαστε ένα σχήμα που φροντίζουμε συνεχεία να ανανεωνόμαστε, όχι μόνο σε πρόσωπα, και δεν θέλουμε να επαναπαυόμαστε σε ότι κάνουμε. Αλλάζουμε τις φόρμες και τις ανατρέπουμε και προσπαθούμε παρουσιάζουμε κάθε φορά κάτι διαφορετικό. Αυτή η ανανέωση είναι που κρατά τον ενθουσιασμό μας ζωντανό, δεν θέλουμε να βαλτώνουμε στα ίδια πράγματα.

Τι πρωτοποριακό έφεραν οι Χαΐνηδες το 1990 και τι 24 χρόνια μετά;

Δεν ξέρω αν φέραμε κάτι πρωτοποριακό, αυτό είναι άλλοι αρμόδιοι να το κρίνουν. Εμείς κάναμε αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Τότε εκείνοι που βρεθήκαμε μαζί συνδυάζαμε στοιχεία από διάφορες παραδόσεις πέρα από την κρητική. Είχαμε επιρροές από τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, την ροκ από διάφορα πράγματα που ταιριάξαμε  και βγήκε το κράμα τον Χαΐνήδων.  Εμείς κάναμε ότι ξέραμε και αυτό άντεξε στον χρόνο και ήρθε μέχρι εδώ. Αυτό που επιδιώκουμε 24 χρόνια μετά είναι να εξελισσόμαστε, αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν επιθυμούμε να μένουμε στάσιμοι.

xainides_2011_02_01Θωρείτε ότι οι Χανΐήδες επηρέασαν και άλλα συγκροτήματα να δημιουργηθούν;

Μακάρι να έχουμε εμπνεύσει και άλλους. Τότε που ξεκινήσαμε εμείς υπήρχαν λίγα συγκροτήματα, ειδικά στον χώρο της κρητικής μουσικής. Εγώ θυμάμαι μόνο τον Ross Daly με τον Λαβύρινθο. Μετά από εμάς ξεπήδησαν και άλλα μουσικά σχήματα και εκείνα πολύ καλά. Τώρα αν συμβάλαμε εμείς σε αυτό το γεγονός  με κάνει πολύ χαρούμενο.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές. Από πού έρχεται η έμπνευση;

Εμπνεόμαστε από οτιδήποτε είναι αληθινό και έχει κάτι να μας πει. Σίγουρα η κρητική παράδοση, και της υπόλοιπης Ελλάδας,  είναι πηγή έμπνευσης, τα ρεμπέτικα τραγούδια, τα νησιώτικα, η κλασσική και ροκ μουσική. Όλα μας επηρεάζουν, μπαίνουν μέσα μας και μένουν. Όμως, ότι είναι αληθινό το κοιτάμε με ενδιαφέρον και από την άλλη προσπαθούμε να αποφεύγουμε ότι γίνεται για εντυπωσιασμό. Θεωρούμε ότι αυτά είναι από την φύση τους εφήμερα, ενώ εμείς θέλουμε η μουσική μας να έχει διάρκεια στον χρόνο.

Τι ρόλο παίζει το διαδίκτυο  σήμερα στην μουσική;

Κακά τα ψέματα το διαδίκτυο σήμερα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και λίγο πολύ όλοι το χρησιμοποιούμε. Προσπαθούμε αυτά που κάνουμε να τα προωθούμε μέσα από το site μας.  Έχουμε περάσει άλλη φάση και αναγκαστικά δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι στην νέα εποχή που ζούμε. Το διαδίκτυο έχει κατακλύσει την ζωή μας και πρέπει να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά.

Η κρίση ήταν μια ευκαιρία για να γίνει ένα ξεκαθάρισμα στο μουσικό στερέωμα;

Η κρίσης πέρα από τα αρνητικά της, που όλοι γνωρίζουμε,  είναι μια ευκαιρία για ανασύνταξη για όλους μας. Μέσα από τν κρίση μπορούμε να αναρωτηθούμε τι πραγματικά θέλουμε, να όλα αυτά που κυνηγούσαμε τα θέλαμε πραγματικά.  Στον χώρο της μουσικής  κρίση έχει αυτό τον ρόλο –του ξεκαθαρίσματος-  να αναδείξει αυτούς που μπορούν να αντέξουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν στον κόσμο.  Στην περίοδο της αφθονίας υπήρχαν πολλοί στον χώρο, τώρα μόνο όσοι έχουν κάτι πραγματικά να πουν θα παραμείνουν.  Γίνεται μια τακτοποίηση του χώρου μέσα από την κρίση.

maxresdefaultΠιστεύετε ότι ο κόσμος έχει στραφεί περισσότερο στην παραδοσιακή μουσική τα τελευταία χρόνια;

Συμφωνώ σε αυτό που λέτε. Ο κόσμος πια εφ’ όσον έχει συνηδειτόποιησει ότι δεν μπορεί να κάνει τόσα πράγματα όσα έκανε πριν, διαλέγει αυτά που θεωρεί πιο ουσιαστικά.  Σίγουρα έχει πιο επιλεκτικός, ίσως έχει πιο προσεκτικός.  Παλαιότερα, πήγαινε παντού διότι μπορούσε να διαθέσει περισσότερα χρήματα, τώρα που δεν είναι σε θέση θα πάει κάπου δεν θα διασκεδάσει απλά. Νομίζω ότι έχει ανάγκη από πιο ουσιαστικά και βαθιά πράγματα σήμερα.

Έχετε κάποιο δίσκο στα σκαριά;

Όχι αυτή την περίοδο δεν ετοιμάζουμε κάτι. Μόλις κάναμε μια συμμετοχή στον δίσκο που έκανε ο Ψαραντώνης, που ο Δημήτρης Αποστολάκης έχει γράψει τα περισσότερα τραγούδια. Δεν έχουμε κάτι στο άμεσο μέλλον.

Ποια είναι τα επόμενα καλοκαιρινά σας σχέδια;

Το καλοκαίρι θα κάνουμε μουσικές παραστάσεις όπως κάθε χρόνο. Θα κατεβάσουμε την παράσταση του Ερωτόκριτου,  που παρουσιάσαμε στο Ηρώδειο με τον Ψαραντώνη στις 30 Ιουνίου, στις 20 Αυγούστου στο Κηποθέατρο και στην Θεσσαλονίκη.  Παράλληλα, θα κάνουμε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και όσον αφορά το Ηράκλειο θα κάνουμε συναυλία  στην Επισκοπή στις 6 Αυγούστου.

Ειρήνη Καρκανάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*