Εικόνα για Γ. Τσαμπουράκης: «Το θέατρο μπορεί στην κρίση να διαμορφώσει συνειδήσεις»

Γ. Τσαμπουράκης: «Το θέατρο μπορεί στην κρίση να διαμορφώσει συνειδήσεις»

Ο γνωστός Ηρακλειώτης ηθοποιός Γιώργης Τσαμπουράκης, μετά από αρκετές επιτυχίες σε θέατρο και τηλεόραση στην Αθήνα, επιστέφει στο Ηράκλειο ανεβάζοντας την θεατρική παράσταση «Μια γιορτή στου Νούρι» με την ομάδα τέχνης «Ίμερος» που ο ίδιος δημιούργησε.

Ο λόγος που επέστρεψε στο Ηράκλειο είναι γιατί θέλει να ανοίξει  ένα νέο καλλιτεχνικό κύκλο αναζητήσεων και επειδή οι ρυθμοί ζωής στην πόλη είναι πιο ανθρώπινοι και ποιοτικοί.

Η θεατρική παράσταση «Μια γιορτή στου Νούρι» έκανε την πρεμιέρα της το προηγούμενο Σαββάτο στο Θεατρικό Σταθμό με την μουσική να υπογράφουν ο Νότης Μαυρουδής και οι Active Member (δείτε εδώ).

Τα prosopakritis επικοινώνησαν με τον ηθοποιό Γιώργη Τσαμπουράκη που μας μίλησε για το νέο του θεατρικό εγχείρημα αλλά και τους λόγους που επαπατριστήκε στο Ηράκλειο.

THEATRA MIA ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΥ ΝΟΥΡΙΜιλήστε μας για την νέα σας θεατρική παράσταση;

Κατ αρχάς την παράσταση την έχω δει και ο ίδιος με την οικογένεια μου στην Αθήνα και η αλήθεια είναι ότι με συγκίνησε και μένα. Ο λόγος που την επέλεξα ήταν γιατί άρεσε πρώτα σε μένα όταν την είδα, γιατί δεν είναι μια αμιγώς παιδική θεατρική παράσταση. Πραγματεύεται τον ρατσισμό και την ξενοφοβία  μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Ένιωσα μια προσωπική συγκίνηση για την αδικία που υπάρχει γύρω μας και αυτό με κινητοποίησε. Είναι έργο που δεν αφορά μόνο παιδιά αλλά και ενήλικες, είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια.

Θεωρείται ότι είναι έντονος ο ρατσισμός;

Πιστεύω ότι δεν είμαστε εκ γενετής ρατσιστές. Όλα αυτά δημιουργούνται όταν οι εποχές είναι δύσκολες και επικρατούν ακραία πολιτικά φαινόμενα. Ο φόβος προς το ξένο διαφορετικό έρχεται όταν υπάρχει σε μια χώρα κρίση, εξαθλίωση και φτώχεια.  Σίγουρα υπάρχει γύρω μας και το έχουμε δει όλοι. Ακόμα κι εμείς ως Έλληνες το έχουμε βιώσει κατά το παρελθόν, όταν μεταναστεύαμε κατά κόρον.

Οι δυσκολίες της ζωής πολλές φορές σου αλλάζουν την συμπεριφορά και εκεί είναι που χρειάζεται να γίνει ένας διάλογος. Δεν μπορούν να κατηγορήσουν τους Έλληνες για ρατσισμό γιατί όλο αυτό είναι μια απόρροια της κοινωνίας γενικότερα.

Γυρίσατε στο Ηράκλειο μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα.  Για ποιο λόγο το αποφασίσατε;

Αναζητώ μια ποιότητα ζωής και για μένα αλλά και τα παιδιά μου.  Η Αθήνα είναι μια πολύ δύσκολη πόλη πια, με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότερα αλλά και κακοτοπιές. Η οικογένεια μου και εγώ θέλαμε να κάνουμε μια καινούρια αρχή στο Ηράκλειο, χωρίς να σημαίνει ότι επιστρέφω με μια εσωστρέφεια. Με ενδιαφέρει ακόμα η Αθήνα καλλιτεχνικά.  Με την καλλιτεχνική πράξη « Ίμερος»  θέλω να κάνουμε διάφορα πράγματα στο Ηράκλειο τα οποία έχουμε σκοπό να επικοινωνούμε και σε άλλες πόλεις και το εξωτερικό.  Στο Ηράκλειο θα είναι η βάση μου και θα μένω, διότι εδώ νιώθω και πιο δημιουργικός και αποδοτικός

TSAMPOYRAKHS (2)

Πιστεύεται ότι το Ηράκλειο θα αγκαλιάσει την νέα σας προσπάθεια;

Το κοινό του Ηράκλειο είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, δεν έχει βρει ακόμα την καλλιτεχνική ταυτότητα του. Πιστεύω ότι η εποχή προσφέρεται για να γίνει αυτό μέσα από ζυμώσεις και με την βοήθεια της νέας δημοτική αρχής για μια νέα καλλιτεχνική ανάπτυξη.  Το θέμα είναι για μένα να ανοίξει ένας διάλογος με τους ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη στο Ηράκλειο, ώστε να ακολουθήσουμε μια συλλογική δράση. Όλοι μαζί να κάνουμε καλλιτεχνικά πράγματα.

Το Ηράκλειο είναι μια θεατρική πόλη και ο κόσμος υποστηρίζει κάθε τι θεατρικό που γίνεται.

Ποιος είναι ο επόμενος θεατρικός σας στόχος;

Θα ήθελα να βρω ανθρώπους που μένουν στην Κρήτη, είτε είναι από εδώ είτε όχι, και να ανοίξουμε νέους καλλιτεχνικούς δρόμους. Στόχος μας να είναι η ανάδειξη της τέχνης και μέσα από εκείνη να προάγουμε τον λόγο και να προσφέρουμε αισθητική και ποιότητα στο κοινό.  Το θέατρο σε καιρούς κρίσεις μπορεί να διαμορφώσει συνειδήσεις.

Ειρήνη Καρκανάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*