Εικόνα για Γ. Ανδρουλάκης: Ο πιλότος της ομάδος ΖΕΥΣ που συγκίνησε όλη την Κρήτη

Γ. Ανδρουλάκης: Ο πιλότος της ομάδος ΖΕΥΣ που συγκίνησε όλη την Κρήτη

Συγκίνηση, δέος και περηφάνια προκάλεσε πριν λίγο καιρό ο Γιώργος Ανδρουλάκης ο οποίος με το F-16 έσκισε τον ουρανό του Ηρακλείου κι έκανε εκπληκτικές επιδείξεις κατά τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Μηνά.
Ο ίδιος με μία μαντινάδα προκάλεσε ρίγη σε όλους τους παρευρισκόμενους στην παραλιακή που παρακολουθούσαν τον μάχιμο πιλότο της ομάδας ΖΕΥΣ.
Ο Γιώργος Ανδρουλάκης κατάγεται από τον Χάρακα και από μικρό παιδί που έβλεπε τα αεροπλάνα να σκίζουν τον αέρα είχε επιλέξει το επάγγελμα που θ’ ακολουθούσε.
Τα prosopakritis συναντήθηκαν με τον πιλότο της ομάδας ΖΕΥΣ F/16 Solo Display και μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, την Πολεμική αεροπορία αλλά και τις αεροπορικές επιδείξεις.

αμαλια-πιλοτος
Κύριε Ανδρουλάκη γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο επάγγελμα;
Τα περισσότερα παιδιά, αν τα ρωτήσεις λένε ότι θέλουν να γίνουν πιλότοι. Τα αεροπλάνα όταν είσαι σε τρυφερή ηλικία δεν μπορείς να τα κατανοήσεις, σου δημιουργούν απλώς δέος. Έτσι κι εγώ, στο Χάρακα που ζούσα μικρός, έβλεπα τα αεροπλάνα στον ουρανό και μου είχαν κινήσει το ενδιαφέρον. Δεν καταλάβαινα πολλά αλλά σίγουρα τα ένιωθα. Τότε το επάγγελμα του πιλότου δεν ήταν προβεβλημένο. Η τηλεόραση είχε μόνο τέσσερα κανάλια. Δεν γνώριζα πολλά απλώς ήθελα να το κάνω. Όταν λοιπόν ήρθε η στιγμή να επιλέξω ποιο επάγγελμα θα ακολουθούσα στη ζωή μου, διάλεξα την Σχολή Ικάρων.
Πως δημιουργήθηκε η ομάδα ΖΕΥΣ f16 solo display;
Η Πολεμική Αεροπορία διέθετε παλαιότερα ακροβατικά σμήνη και ήταν μάλιστα διάσημα παντού. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργηθεί η ανάγκη στην Αεροπορία να χρησιμοποιήσει τα μαχητικά αεροσκάφη μας σε επιδείξεις ούτως ώστε να δει ο κόσμος τις δυνατότητες που υπάρχουν. Κάτι τέτοιο στον κόσμο ήταν αρκετά διαδεδομένο καθώς όλες οι χώρες έκαναν επιδείξεις. Η απόφαση στην Πολεμική Αεροπορία πάρθηκε το 2010 με την ηγεσία να δημιουργεί την ομάδα solo display.

F16
Όσοι απαρτίζετε την ομάδα ΖΕΥΣ solo display είστε μάχιμοι πιλότοι ή ασχολείστε μόνο με τις επιδείξεις;
Είμαστε μάχιμοι πιλότοι και κάνουμε και επιδείξεις. Στην Ελλάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε μία ομάδα που να ασχολείται αποκλειστικά με τις επιδείξεις, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Περάσατε κάποια επιπλέον εκπαίδευση ή χρησιμοποιείτε τις γνώσεις που ήδη έχετε στα αεροπλάνα;
Είναι οι γνώσεις που ήδη έχουμε, συν μία έξτρα εκπαίδευση. Σαν να ξέρεις να χορεύεις και να θέλεις να μάθεις κάποιο συγκεκριμένο χορό με συγκεκριμένα βήματα. Έτσι ξεκίνησε η εκπαίδευση εδώ στην Ελλάδα με εκπαιδευτές από την Αμερική. Πήραμε την έξτρα γνώση και αρχίσαμε. Τώρα με την σειρά μας εκπαιδεύουμε εμείς τους επόμενους. Εγώ για παράδειγμα, έχω ήδη εκπαιδεύσει κάποιον.
Πιστεύετε ότι χρειαζόταν πραγματικά αυτή η ομάδα;

f16-9
Αν με ρωτούσατε πριν 4 χρόνια – πριν μπω στην ομάδα – δεν θα ήμουν σίγουρος στην απάντησή μου. Αυτό που συμβαίνει όμως με τις επιδείξεις είναι εκπληκτικό. Ανεβαίνει το ηθικό όχι μόνο στους πολίτες, αλλά ακόμη και σε αυτούς που εργάζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το βλέπω αποτυπωμένο στα πρόσωπα τους. Άρα από το αποτέλεσμα βλέπω το πόσο χρειαζόταν αυτή η ομάδα.
Κάποιοι δέχθηκαν με αγάπη αυτό που κάνατε, κάποιοι άσκησαν αυστηρή κριτική και είπαν ότι αυτά δεν χρειάζονται. Εσείς πως νοιώθετε γι αυτό;
Είναι καλό που συμβαίνει αυτό. Πρέπει να ακούγονται και αυτές οι γνώμες. Σε μια Δημοκρατία ακούγονται όλες οι απόψεις. Έτσι κι εμείς τις ακούμε και στο τέλος βλέπουμε τι θέλει η πλειοψηφία και συνεχίζουμε. Αν έλεγαν όλοι το ίδιο δεν θα είχε νόημα. Απλώς όσοι το κρίνουν αρνητικά αυτό που κάνουμε, δεν ξέρουν όλα τα δεδομένα. Και όλα αυτά τα δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν, δεν μας προβληματίζουν. Είναι φυσιολογικό.

f16-7
Ποια είναι η πιο εντυπωσιακή αποστολή στην οποία έχει συμμετάσχει η ομάδα ΖΕΥΣ;
Το 2008 πήγαμε στην Αμερική να λάβουμε μέρος σε μια άσκηση που θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο. Και μόνο το ταξίδι για την Αμερική ήταν από μόνο του μια περιπέτεια. Φύγαμε με τα F16 από εδώ, πήγαμε Γαλλία, Σκωτία, και Ισλανδία. Μετά φύγαμε από Ισλανδία και πήγαμε Καναδά. Μέχρι τότε δεν το είχε κάνει κανένας. Είναι μεγάλη απόσταση και αν συνέβαινε κάτι, δεν υπήρχε αεροδρόμιο να προσγειωθούμε. Το ταξίδι κράτησε 3,5 ώρες. Θέλαμε πολύ όμως να συμμετάσχουμε στην άσκηση αυτή και είχαμε επιτυχία. Υπήρξε έτσι η αναγνώριση από τους υπόλοιπους. Όταν φτάσαμε στον προορισμό μας οι περισσότεροι δεν ήξεραν που βρίσκεται η Ελλάδα. Όταν φύγαμε δεν υπήρχε κάποιος που να μην ήξερε πού είναι η χώρα μας. Μάλιστα, μας παραδέχθηκαν και οι Αμερικάνοι που ήταν στην αρχή αρκετά σνομπ.
Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται μέσα σε ένα αεροσκάφος F16 είναι μεγάλες. Ποιες οι συνέπειες σ’ έναν οργανισμό;
Οι περισσότεροι στα σύγχρονα μαχητικά ταλαιπωρούνται με προβλήματα στη μέση και στον αυχένα. Αρκετές φορές φταίει η λάθος τεχνική. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να στρίβει με πολλά G και ενώ στρίβει να γυρίσει το κεφάλι στην αντίθετη κατεύθυνση. Άλλες φορές φταίει η συνεχής καταπόνηση. Το να κάνει ένας πιλότος μαγνητική τομογραφία και να βρει κοίλες, είναι σύνηθες φαινόμενο. Εγώ δεν ξέρω αν έχω, γιατί δεν πήγα να δω.
Είναι αλήθεια ότι οι πιλότοι είστε πολύ δεμένοι μεταξύ σας;
Στο επάγγελμα μας σίγουρα θα υπάρχουν και άσχημες ή δύσκολες στιγμές, όπως σε κάθε επάγγελμα. Αλλά εμείς δενόμαστε μεταξύ μας. Δεν δουλεύουμε απλώς μαζί, αλλά περνάμε πολλούς κινδύνους μαζί. Αυτό δημιουργεί μία σχέση πολύ διαφορετική απ’ ότι σ’ άλλα επαγγέλματα.
Σας μένει χρόνος με την οικογένειά σας;
Δυστυχώς τους τελευταίους δύο μήνες ο χρόνος που διαθέτω για την οικογένεια έχει λιγοστέψει. Τον Σεπτέμβριο είχαμε επιδείξεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η δουλειά μου είναι πολύ απαιτητική. Καθημερινά δουλεύω 8 με 9 ώρες. Όταν γυρίσω στο σπίτι πρέπει να ασχοληθώ πάλι με τη δουλειά, να διαβάσω, να προετοιμάσω την επόμενη μέρα. Παράλληλα παρακολουθώ και μαθήματα στο Πολυτεχνείο.
Όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας μπορείτε να κρατήσετε την δουλειά σας «έξω από την πόρτα»;
Το να ξεχάσω τα προσωπικά μου θέματα ενώ μπαίνω στο αεροπλάνο, είναι πιο εύκολο. Στο σπίτι προσπαθώ να μη μεταφέρω τα προβλήματα της δουλειάς, αλλά δεν το καταφέρνω πάντα. Αν μεταφέρω το πρόβλημα στο σπίτι, το πολύ -πολύ να τσακωθώ με κάποιον δικό μου άνθρωπο. Αν μεταφέρω ένα πρόβλημα στη δουλειά μπορεί να γίνει επικίνδυνο.
Όταν στο μέλλον αποκτήσετε παιδιά, θα θέλατε να ακολουθήσουν το παράδειγμα σας και να γίνουν πιλότοι;
Νομίζω ότι τα παιδιά δεν πρέπει να τα επηρεάζουμε ούτε αρνητικά αλλά ούτε θετικά. Είναι φυσιολογικό ένα παιδί που βλέπει ότι ο πατέρας του είναι πιλότος, σίγουρα να θέλει να γίνει κι αυτό μεγαλώνοντας. Εμείς πρέπει τα παιδιά να τα αφήνουμε ελεύθερα. Απλώς να τα βοηθάμε να βλέπουν τα θετικά και τα αρνητικά. Να τα βοηθήσουμε να σκεφτούν τι θέλουν να κάνουν στην ζωή τους. Να βγάλουν χρήματα ή να κάνουν κάτι που θα ανεβάσει το φρόνημα τους.

f16-10
Τον τελευταίο καιρό πολλοί σας είχαν ως «πρότυπο». Πιστεύετε ότι λείπουν τα σωστά πρότυπα από την κοινωνία μας;
Όλες οι εποχές χρειάζονται πρότυπα. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν πρότυπα αυτούς που κάνουν σωστά τη δουλειά τους . Σε όλους του τομείς, όχι μόνο τους διάσημους και τους καλλιτέχνες, που προβάλουν τα ΜΜΕ. Το σχολείο μπορεί να τα βοηθήσει και να τα προτρέπει να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που δουλεύουν σωστά, που προσφέρουν, χωρίς να φαίνονται.
Δεν ξέρω αν είμαι εγώ πρότυπο και σίγουρα δεν είναι αυτός ο σκοπός μου όταν έκανα τις επιδείξεις στο Ηράκλειο. Έκανα απλώς την δουλειά μου.

f16-6
Η μαντινάδα που είπατε στο Ηράκλειο συγκίνησε πολύ κόσμο. Πως αποφασίσατε να πείτε την συγκεκριμένη μαντινάδα;
Πάντα όταν πάμε σε κάποιο μέρος, προσπαθούμε να βρούμε να πούμε κάτι που θα αγγίξει όσους το ακούσουν, το οποίο θα έχει κάποιο νόημα γι αυτούς. Μόλις είπαμε ότι θα κάνουμε κάτι στο Ηράκλειο, είπα : “Μαντινάδα θα πούμε παιδιά”. Εγώ δεν έχω ταλέντο να βγάζω μαντινάδες, οπότε το είπαμε σε ένα φίλο στο Ηράκλειο και αυτός στον Γιώργο Βιτώρο. Μετά το έμαθαν όλοι και κατέληξε να είναι διαγωνισμός για το ποια μαντινάδα θα πούμε. Και από αυτές διαλέξαμε τη συγκεκριμένη. Το κάναμε διαδραστικό. Κανείς δεν ήξερε όμως ποια είχαμε επιλέξει τελικά. Εκείνη τη μέρα την άκουσαν.
Αν έπρεπε να πείτε κάτι δικό σας και όχι μαντινάδα, τι θα λέγατε;
Σίγουρα κάτι για την Κρήτη. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανος λαός. Θα έλεγα λοιπόν κάτι γι αυτό!

Αμαλία Αγγελάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*