Εικόνα για Γιώργος Μαρκάκης: Ο Κρητικός σκηνοθέτης που ξεχωρίζει στο Βερολίνο

Γιώργος Μαρκάκης: Ο Κρητικός σκηνοθέτης που ξεχωρίζει στο Βερολίνο

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Ηράκλειο και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στο Βερολίνο.

Πριν από 1,5 χρόνο περίπου γύρισε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «INDIA BLUES» που πραγματεύεται την ερωτική σχέση 2 αντρών μέσα από 8 συναισθήματα.

Ο λόγος για τον σκηνοθέτη Γιώργο Μαρκάκη που καταπιάστηκε με ένα θέμα που αποτελεί ταμπού ακόμα για την Ελλάδα θέλοντας να δείξει ότι στον έρωτα τα συναισθήματα είναι τα ίδια ανεξαρτήτως σεξουαλικής προτίμησης.  Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προβληθεί σε αρκετέ χώρες του εξωτερικού και το καλοκαίρι του 2015 αναμένεται να γίνει η πρώτη προβολή της ταινίας στην Κρήτη.

Τα prosopakritis μίλησαν με τον σκηνοθέτη Γιώργο Μαρκάκη για την ταινία του και τα επόμενα επαγγελματικά του σχέδια.

markakis

Πως εμπνευστήκατε την συγκεκριμένη ταινία;

Μου αρέσει να κάνω βιογραφικές ταινίες και η ταινία αυτή αποτυπώνει τις πρώτες μου εμπειρίες μου στο Βερολίνο. Ο εσωτερικός ρυθμός της ταινίας είναι αυτός που με εμπνέει εδώ στο Βερολίνο, σκοτεινός και ταυτόχρονα μυστήριος. Αυτό πιστεύω βγαίνει και στην ταινία.

Από που προκύπτει ο τίτλος;

INDIA σημαίνει άγνωστο και BLUES ταξίδι, Ταξίδι στο άγνωστο λοιπόν, όπως είναι όλες οι ερωτικές σχέσεις.  Ξεκινώντας κάτι χωρίς να ξέρεις που θα πας.

Τι πραγματεύεται;

Την ερωτική σχέση 2 αντρών μέσα από 8 ιστορίες που κάθε ιστορία παρουσιάζει και ένα συναίσθημα αυτής της σχέσης. Πόνος, πόθος, ευτυχία, ζήλια, έλξη, γαλήνη, αγάπη και θυμός. Σημαντικές και ασήμαντες στιγμές της κοινής τους πορείας δίνουν το έναυσμα για την εξερεύνηση του χαοτικού σύμπαντος της αγάπης και των κατακλυσμιαίων συναισθημάτων που την ακολουθούν.

markakis3

Για ποιο λόγο επιλέξατε το συγκεκριμένο θέμα;

Βρήκα ενδιαφέρον να μιλήσω για μια ιστορία αγάπης μεταξύ δυο αντρών, ενός Έλληνα και ενός Γερμανού που ζουν στο Βερολίνο. Πολύς κόσμος ακόμα δεν ξέρει τι μπορεί να συμβαίνει σε μια ομοφυλοφιλική σχέση, ειδικά στην Ελλάδα, τα συναισθήματα και η διαφορά μεταξύ κουλτούρας ήταν τα δυο στοιχεία που με έκαναν να εμπνευστώ το σενάριο της ταινίας.

Η επιθυμία σας δεν ήταν να υπογραμμίσετε την ομοφυλοφιλικές σχέσεις αλλά να αναδείξετε κάτι διαφορετικό;

Η επιθυμία μου ήταν να πω μια ιστορία έρωτα μεταξύ δυο αντρών, χωρίς να υπογραμμίζω την ομοφυλοφιλική σχέση αλλά κυρίως να αναδείξω ότι τα συναισθήματα είναι ίδια για όλους είτε είναι  gay είτε straight.

Θεωρείτε ότι οι Κρητικοί είναι εξοικειωμένοι με την ομοφυλοφιλική κοινότητα;

Πιστεύω πως γενικά στην Ελλάδα ακόμα το θέμα την ομοφυλοφιλίας είναι κλειστό. Όταν σε Ευρώπη και Αμερική ο ομοφυλοφιλικός γάμος είναι γεγονός, στην Ελλάδα είμαστε ακόμα στο πλαίσιο να μην μιλάμε καν για το σύμφωνο συμβίωσης. Πιστεύω ότι έχουμε ακόμα δρόμο για να γίνει η κοινωνία ανοιχτή για το θέμα. Προσωπικά ελπίζω να γίνει σύντομα.

Τους 2 πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν ένας Έλληνας κ ένας Γερμανός. Είναι τυχαίο;

Επέλεξα να έχω έναν Γερμανό και έναν Έλληνα στην ταινία, γιατί βρήκα ενδιαφέρον το στοιχείο της διαφοράς κουλτούρας που μπορείς να συναντήσεις στους ανθρώπους και κατ επέκταση στην σχέση τους.

markakis4

Για ποιο λόγο ζείτε στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια;

Το να φύγω από την Ελλάδα ήταν επιλογή λόγω του συστήματος και το πως γίνονται τα πράγματα εκεί. Ίσως αργότερα όταν η Ελλάδα βρει επιτέλους βρει τον εαυτό της να επιστρέψω πίσω.

Πως κρίνετε τον ελληνικό κινηματογράφο;

Ο ελληνικός κινηματογράφος έχει κάνει φοβερά άλματα τα τελευταία χρόνια με ευρωπαϊκές διακρίσεις και παγκόσμιες προβολές. Ταλέντα υπάρχουν, δομή δεν υπάρχει, και αυτό είναι κάτι που συζητάει όλος ο κινηματογραφικός κόσμος στην Ελλάδα. Αυτό είναι που περιμένουμε να γίνει από την ελληνική κυβέρνηση για ένα δίκαιο με σωστή  κατανομή, νέο ελληνικό κέντρο κινηματογράφου.

Πόσο εύκολο είναι να γίνει μια ταινία σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Το να κάνεις κινηματογράφο ειδικά στην αρχή της καριέρας σου είναι δύσκολο. Το καλό νέο είναι ότι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας το κόστος είναι μικρότερο. Όλα ξεκινούν από το σενάριο και από κει ξεκινάει ο αγώνας δρόμου. Ένα δημιουργικό ταξίδι έως την μέρα της πρεμιέρας της ταινίας.

Ποια είναι τα επόμενα κινηματογραφικά σας σχέδια;

Ετοιμάζω και την επόμενη ταινία μου στο Βερολίνο. Αυτή την περίοδο βρίσκομαι στο επίπεδο συγγραφής σεναρίου με συνεργάτη μου Γιώργο Κακανάκη. Συμφώνα με το χρονοδιάγραμμα τον Νοέμβριο του 2015 θα ξεκινήσουμε γυρίσματα. Η ταινία προγραμματίζεται να βγει τον χειμωνα του 2017.

Ειρήνη Καρκανάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*