Εικόνα για Αντ. Καφάτος: Η λάθος κατανάλωση κρέατος κρύβει κινδύνους

Αντ. Καφάτος: Η λάθος κατανάλωση κρέατος κρύβει κινδύνους

Τώρα που καλοκαίριασε είναι  μια καλή ευκαιρία μετά τη βουτιά μας στην θάλασσα να διοργανώνουμε μπάρμπεκιου στις αυλές και στα μπαλκόνια μας.

Όμως, αυτή η αγαπημένη συνήθεια όλων  κρύβει αρκετούς κινδύνους για την υγεία. Ο ψήστης θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τις οδηγίες του καλού ψησίματος και να αποφεύγει να σερβίρει το κρέας που έχει αρπάξει, διότι βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνη Καφάτο μελέτες έχουν συσχετίσει τα κρέατα στα καρβουνά με την εμφανίσει καρκίνου και άλλων καρδιακών νοσημάτων «Όταν τα λίπη των τροφίμων πέφτουν στα κάρβουνα δημιουργούνται επικίνδυνες ουσίες, οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες, που επικαλύπτουν τα τρόφιμα μέσω του καπνού. Η λύση που προτείνω είναι το λεμόνι, αφού η βιταμίνη C έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει εν μέρει τις ουσίες αυτές».

Μεταξύ άλλων ο κ. Καφάτος υπογράμμισε ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, δηλαδή μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, συσχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου και άλλων νοσημάτων όπως αλτσχαιμερ « Κόκκινο κρέας θα πρέπει να καταναλώνουμε μόνο 1 ή 2 φορές το μήνα το πολύ και όχι πάνω από 100 γραμμάρια ανά μερίδα, ενώ ι ιδανική διατροφή για τον οργανισμό μας είναι εκείνη της εκκλησίας. Συγκριμένα, να νηστεύουμε 180 ημέρες τον χρόνο, να τρώμε ελάχιστο κρέας και λίγα γαλακτοκομικά ή αυγά».

kafatowΤο σωστό διαιτολόγιο

Επίσης, σύμφωνα με το κ. Καφάτο η σωστή διατροφή περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών αντίστοιχα  κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερες φορές το μήνα κοτόπουλο, κουνέλι και γαλοπούλα, αντί κόκκινου κρέατος « Το μυστικό είναι να αντικαταστήσουμε το κρέας με τα λαχανικά και όσπρια ή να προτιμάμε κοτόπουλο και κουνέλι. Επιπλέον, η ζάχαρη θα πρέπει να βγει από την ζωή μας και να τρώμε μόνο ψωμί και μακαρόνια ολικής αλέσεως» αναφέρει ο κ. Καφάτος.

Όμως, έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που νηστεύουν τον μισό χρόνο έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους δεν νηστεύουν καθόλου. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τρώνε λάδι κάθε Τετάρτη και Παρασκευή όπως προβλέπει η θρησκεία μας αναφέρει μεταξύ άλλων ο Καφάτος « Η ιδανική διατροφή που μπορεί να μας κάνει να αποφύγουμε ασθένειες όπως τον καρκίνο είναι της θρησκείας μας, αν ακολουθήσουμε αυτή την δίαιτα θα έχουμε μακροζωία και υγεία».

kafatosΕτοιμάζει δύο νέες μελέτες

Τέλος, ο Καφάτος ετοιμάζει δύο νέες μελέτες που θα διεξαχθούν σε Κρήτη. Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αντικείμενο της επιπτώσεις της υγείας σε σχέση με την νόσο αλτσχαιμερ και το μεταβολικό σύνδρομο σακχαρώδη διαβήτη «  Θα συμμετέχουν 1000 άτομα συνολικά ηλικίας 55 έως 77 ετών,  με τον όρο οι μισοί να νηστεύουν και οι άλλοι όχι. Θέλουμε να ελέγξουμε αν μέσω της νηστείας μπορούμε να αποφύγουμε εμφράγματα ή την παχυσαρκία και γενικά αν μπορεί κάποιος αν νοσήσει» αναφέρει ο κ. Καφάτος.

Ειρήνη Καρκανάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*