Εικόνα για «Άλμα»: 4 χρόνια ιστορίας, μία μουσική, ένα cd και… «Τίποτα προς το παρόν»

«Άλμα»: 4 χρόνια ιστορίας, μία μουσική, ένα cd και… «Τίποτα προς το παρόν»

Βρίσκονται στα μουσικά δρώμενα της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ πρόσφατα έβγαλαν και τον πρώτο προσωπικό τους δίσκο με τον τίτλο «Τίποτα προς το παρόν».

Ο λόγος για το μουσικό συγκρότημα «Άλμα» που αποτελείται από τους Δημήτρη Χουρδάκη, Μάνο Φαζό, Χρήστο Ζιούτη, Άρη Τερζάκη και Σάκης Φιοράκης. Έχουν κάνει αρκετές εμφανίσεις στα νυχτερινά στέκια του Ηρακλείου παίζοντας μουσικές από όλους τους χώρους, καθώς πιστεύουν ότι στην μουσική δεν χωρούν διαχωρισμοί. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουν εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας προκείμενου να παρουσιάσουν την δουλειά τους.

Τα prosopakritis συνάντησαν τον Δημήτρη Χουρδάκη, ιδρυτή του συγκροτήματος «Άλμα» που μας μίλησε για την πρώτη δισκογραφική δουλειά, την μουσική και τα επόμενα σχέδια.

DSC_2198-9

Πόσα χρόνια μετρά το συγκρότημα Άλμα;

Με την τωρινή σύσταση είμαστε μαζί από το 2011. Είχαμε κάνει άλλη μια προσπάθεια σαν Άλμα με διαφορετικά μελή μουσικών η οποία δεν προχώρησε. Αυτό συνέβη το καλοκαίρι του 2010 ενώ το 2011 μαζευτήκαμε εκ νέου με καινούργια μελή και είμαστε μέχρι και σήμερα μαζί.

Η ονομασία από που προέρχεται; Έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία;

Είναι η έννοια της λέξης στην κυριολεξία. Το άλμα που επιδιώκει ή που πρέπει να κάνει ο καθένας μας, η προσπάθεια σε ότι καταπιανόμαστε για κάτι καλύτερο. Το άλμα που πρέπει να κάνουμε όχι για να ξεπεράσει ο ένας τον άλλο αλλά ο καθένας τον εαυτό του και μονό. Άλλωστε το χρειαζόμαστε και σαν κοινωνία.

DSC_2095-4 (1)

Βγάλατε το πρώτο σας δίσκο με τίτλο «Τίποτα προς το παρόν». Τι τραγούδια περιλαμβάνει;

Βασικά είναι ένα cd με 5 τραγούδια. Ύστερα από αυτά τα 3 χρόνια που είμαστε μαζί και έχοντας παίξει αρκετές διασκευές αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε κάποια από τα δικά μας τραγούδια. Ξεκινήσαμε με αυτά τα πέντε που συμπεριλαμβάνονται στο δίσκο, έτσι κάτι σαν δόκιμη.

Σε ποιο είδος μουσικής κατατάσσεστε;

Δεν δεχόμαστε τους διαχωρισμούς στην μουσική άλλωστε η μουσική είναι «μία». Δεν θέλουμε να πούμε «είμαστε έντεχνο ή ροκ ή λαϊκ». Δεν επιλεγούμε να παίζουμε μονό από ένα είδος μουσικής. Αν κοιτάξεις το μέχρι τώρα ρεπερτόριο θα βρεις τραγούδια από Νικολόπουλο και Χιώτη μέχρι Αγγελάκα, Σιδηρόπουλο και Ξύλινα σπαθιά.

Ποιος τελικά καθορίζει τι είναι ροκ, λαϊκό ή έντεχνο η τι δεν είναι. Μήπως ο Καζαντζίδης δεν ήταν ροκ. Εμείς ψάχνουμε στην μουσική αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους και όχι αυτά που τους χωρίζουν.

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές;

Τις μουσικές επιρροές ο καθένας μας τις λαμβάνει καθημερινά από τότε που γεννιέται και κατά την υπόλοιπη του ζωή. Αυτές διαφέρουν ανάλογα σε ποια εποχή θα γεννηθεί, από κοινωνικούς και οικογενειακούς παράγοντες. Έτσι και εμείς, πέντε διαφορετικοί άνθρωποι και μουσικοί, έχουμε επιρροές τόσο από την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική του τόπου μας όσο και από την διεθνή ποπ και ροκ μουσική σκηνή.

DSC_2155-7

Πόσο δύσκολο είναι για ένα μουσικό σχήμα να ξεχωρίσει ειδικά στην Κρήτη;

Είναι δύσκολο αλλά όχι και ακατόρθωτο. Άλλωστε τι είναι εύκολο στην εποχή μας; Θέλει υπομονή και αρκετή δουλεία για να καταφέρεις να έχεις μια σταθερότητα στο χώρο και γερό στομάχι. Για να μπορείς να χωνεύεις την κάθε παραξενιά. Το πιο σημαντικό όμως είναι το μουσικό σχήμα να έχει προσωπικότητα πάνω στην μουσική τόσο στις διασκευές των τραγουδιών που παίζει αλλά και στο να έχει και δικά του πράγματα να πει – να επικοινωνεί με τον κόσμο.

Πως κρίνετε την μουσική ποιότητα της Κρήτης;

Η Κρήτη πάντα είχε μουσική παράδοση και ποιότητα, που έχει επηρεάσει ακόμα και την σύγχρονη ελληνική μουσική. Ας μην ξεχνάμε αυτά τα ονόματα που έχει βγάλει. Από κει και ύστερα θέλει πάντα επαγρύπνηση. Γίνονται πολλές και καλές προσπάθειες από πολλούς συναδέλφους που αξίζουνε. Είμαστε μουσικό σταυροδρόμι και εδώ σμίγουν οι ήχοι όλου του κόσμου!

Είναι δύσκολο να κρατηθούν οι ισορροπίες σε ένα συγκρότημα;

Είναι να δέσει το γλυκό που λένε. Να ταιριάξουν τα χνώτα των ανθρώπων που σμίγουν, γιατί πρώτα σμίγουμε με την ανθρωπιά και μετά με την μουσική ιδιότητα. Αν δεν πέφτουν τα «εγώ» σε μια ομάδα, οποιαδήποτε, τότε άστα να πάνε. Δεν προχωρεί το θέμα.

Στην εποχή που ζούμε μπορεί κάποιος να επιβιώσει μόνο μέσα από την τέχνη;

Ναι, δεν είναι απαγορευτικό. Ας μην γυρίζουμε πίσω στα χρόνια που οι πιο πολλοί από τους γονείς δεν αφήναν τα παιδιά τους να μάθουν μουσική από φόβο και μονό ότι δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν από αυτό ή να χαρακτηριστούν περιθωριακοί. Η μουσική είναι μια επιστήμη με αντικείμενο, ερευνά και μελέτη. Οι καιροί έχουν αλλάξει έστω και καθυστερημένα εδώ στην Ελλάδα. Και βεβαία μπορείς να επιβιώσεις, πλούσιος μπορεί να μη γίνεις αλλά επιβιώνεις . Νομίζουμε ότι το πιο σημαντικό στην εποχή μας είναι να επιβιώνεις με αξιοπρέπεια και ποσό μάλλον με κάτι που αγαπάς.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας. Τι να περιμένουμε στο μέλλον;

Έχουμε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις ακόμα εδώ στην Κρήτη μέσα στο επόμενο δεκάμερο. Επίσης, ετοιμαζόμαστε από την νέα χρόνια να εμφανιστούμε σε κάποιες μουσικές σκηνές της Αθηνάς, ώστε να μας ακούσει και εκει το μουσικόφιλο κοινό.

Έχουμε ακόμα αρκετά δικά μας τραγούδια που θέλουν δουλεία και ενορχήστρωση όποτε δουλεύουμε και πάνω σ’ αυτό, έτσι ώστε να βγάλουμε και τα υπόλοιπα σιγά σιγά.

Ειρήνη Καρκανάκη

Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην κατηγορία . Βάλτε στα αγαπημένα τον μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*